Nemačka, Francuska i Italija prete sankcijama za kršenje embarga na oružje u Libiji

Lideri Nemačke, Francuske i Italije pozvali su danas države da obustave sve veće mešanje u sukob u Libiji i da poštuju često kršen embargo na oružje, upozorivši da su spremni da razmotre uvođenje sankcija ako to kršenje bude nastavljeno.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Italije Đuzepe Konte pozvali su u zajedničkom saopštenju na “momentalnu obustavu borbi i na prestanak tekućeg dodatnog naoružavanja širom Libije”.

“Pozivamo i sve strane aktere da okončaju sve veće mešanje (u Libiji) i da u potpunosti poštuju embargo na oružje. Spremni smo da razmotrimo mogućnost uvođenja sankcija ako bude nastavljeno kršenje embarga na moru, na kopnu ili u vazduhu”, objavili su lideri tri zemlje na marginama samita Evropske unije u Briselu.

Dodali su da se iščekuju predloge šefa evropske diplomatije Žozepa Borela o mogućim rešenjima.

Merkel, Makron i Konte nisu precizirali kome bi mogle da budu uvedene sankcije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je nedavno da je strano mešanje u građanski rat u Libiji dostiglo “nivoe bez presedana”.

Lideri velikih sila i drugih država s interesima u Libiji postigli su u Berlinu u januaru sporazum da će poštovati embargo na oružje, obustaviti slanje vojne pomoći zaraćenim stranama i da će ih podsticati na potpuni prekid vatre.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Libija je od 2015. godine podeljena između dve rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate u Tripoliju.

Vladu u Tripoliju podržavaju Turska, Katar i Italija, a snage vlade na istoku zemlje Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija.

Izvor: Vijesti.me/BETA