Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata

Nemačka je protjerala dvojicu ruskih diplomata, koji su bili deo ruske ambasade u Berlinu, jer ih sumnjiči da su učestvovali u ubistvu gruzijskog državljanina u glavnom gradu Nemačke.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je ocenilo da je potez neprijateljski i neopravdan. Oni su obećali da će uslediti odgovor Kremlja.

“Ovo je apsolutno neosnovana spekulacija. Ovu temu na neki način podgrijevaju njemački mediji, ali to ne znači da stvari tako stoje”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi RTS.

Dojče vele prenosi da se radi o ubistvu Zelmikana Kangošvilija (40) koji je u avgustu ubijen u jednom berlinskom parku. Napadač je usmrtio Gruzijca vozeći bicikl, usred bela dana. Za ubistvo je osumnjičen 49-godišnji državljanin Rusije, Vadim Sokolov, koji je u međuvremenu uhapšen, a sumnja u umešanost Rusije u zločin postojala je od početka istrage, iako je Moskva negirala optužbe.

Tužioci su naveli da postoji “dovoljno dokaza” da je ubistvo izvedeno uz dozvolu državnih službi Rusije ili Čečenije.

Kangošvili je, navodi Dojče vele, bio tražilac azila čečenskog porekla, koji se borio protiv Rusa tokom Drugog čečenskog rata (1999-2009). Takođe je bio poznat i po drugom identitetu kao “Tornike K.” koji su koristili njemački tužioci. Nakon rata je navodno radio u Ukrajini i Gruziji protiv ruskih interesa.

Podneo je zahtev za azil u Nemačkoj 2016. nakon više pokušaja atentata u Gruziji. Ipak, njegov zahtev je odbijen i trebalo je da bude deportovan. “Upozoravani smo da će se ovo desiti pre ili kasnije”, kazala je za DW njegova bivša supruga, Manana Catijeva.

Izvor: Vijesti.me