Nemačka: Stabilnost i razvoj ZB od vitalnog značaja za Evropu

Stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana su od vitalnog značaja za Evropu, a za trajnu stabilnost je potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nakon sastanka šefa diplomatije Hajka Masa sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.
Zapadni Balkan je visoko na agendi nemačkog predsedavanja Savetom EU, navodi ministarstvo na Tviteru.
Ocenjuje se da Lajčak donosi novi zamah dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i da postavlja ambiciozne ciljeve.
“Mi želimo brz, vidljiv napredak za ljude u regionu. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropi. Zato EU mora da ima vodeću ulogu”, poručuju iz ministarstva.
Dodaju da je za trajnu stabilnost u regionu potreban sveobuhvatan i održiv sporazum između Kosova i Srbije.
“To je ključni preduslov za realizaciju evropske perspektive obe zemlje”.
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u Berlinu se sastao sa nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom nemačke diplomatije Heikom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
“Razgovarali samo dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou koje se organizuje 12. jula nakon Pariskog samita”, naveo je Lajčak na Tviteru.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u petak 10. jula organizuju video samit posvećen Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: tanjug