Nemačka vlada spašava Lufthanzu

Nemačka vlada i vodeći avioprevoznik Lufthanza postigli su dugo očekivani dogovor o pomoći u vreme korona krize, kazali su danas izvori u vladi. 

Dogovor će “okvirno slediti” plan prema kojem će kompanija od Berlina dobiti ukupno devet milijardi evra, a vlada zauzvrat 20 odsto vlasničkog dela.

Predlog je sastavio vladin odbor osnovan na osnovu zakona o osnivanju fonda za stabilizaciju privrede, prenosi Hina.

Ključna je tačka dogovora da vlada na osnovu 20 odsto učešća neće steći glasačka prava u skupštini deoničara koja bi joj omogućila blokadu ključnih odluka uprave.

Izvršni direktor kompanije Karsten Špor svojevremeno je kazao da je skloniji objavi insolventnosti nego državnoj kontroli, podseća dpa.

Najveća kriza u istoriji Lufthanze

Drugo je važno pitanje status nekih 138 hiljada zaposlenih u kompaniji i njenih brojnih podružnica, uključujući Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Swiss Airlines, ali i Lufthansa Cargo.

Lufthanza se suočava s najvećom finansijskom krizom u svojoj istoriji zbog pandemije koronavirusa tokom koje je bila prisiljena da prizemlji oko 90 odsto aviona. U jednom trenutku firma je gubila oko 800 miliona evra mesečno.

Putnički saobraćaj zaustavljen je od sredine marta, a Lufthanzino odeljenje prevoza tereta posluje bez prestanka uprkos pandemiji, podsjeća dpa.

Izvor: vijesti.me