Nemačka za dlaku izbegla recesiju

Nemačka je danas za “dlaku” izbegla ulazak u recesiju jer je Državni statistički zavod Destatis saopštio da je njena ekonomija u trećem ovogodišnjem kvartalu porasla za 0,1 odsto.

Destatis navodi da je nastavljen pad aktivnosti u nemačkoj industriji i da je rast zabiležen zahvaljujući većim državnim investicija i većoj potrošnji domaćinstava podstaknutoj kreditima sa negativnom kamatnom stopom. 

U drugom kvartalu pad nemačke ekonomije iznosio je 0,2 odsto. Prema ranijoj proceni negativni trend je očekivan i u trećem kvartalu što bi značilo ulazak u recesiju najveće evropske ekonomije.

Veća potrošnja države i domaćinstava uticala je na rast građevinarstva, što je presudno uticalo da ekonomija iz minusa pređe u plus. Promet u najznačajnijoj nemačkoj industriji automobila i mašina nastavio je blagi pad.

Nemački ministar finansija Olaf Šulc pre dva dana kazao je ta država nije blizu realne recesije, ali da će se i dalje nastaviti period sporijeg rasta, koji će zavisiti od globalnih trgovinskih tenzija.

Izvor: Vijesti.me