Nemačka zaoštrila restrikcije prema Velikoj Britaniji zbog novog soja virusa

Nemačka je zaoštrila restrikcije za putnike iz Velike Britanije kao odgovor na brzo širenje omikron soja virusa u toj zemlji.

Nemački nacionalni centar za kontrolu bolesti, Instsitut Robert Koh dodao je kasno sinoć Britaniju na spisak oblasti gdje vlada novi soj virusa. To znači da svako ko iz Britanije dolazi u Nemačku mora da ide u 14-odnevni karantin bez obzira da li je vakcinisan ili ne.

Na tom spisku “oblasti sa novim sojem virusa” već se nalazi osam afričkih zemalja, uključujući Južnu Afriku.

Nove restrikcije koje stupaju na snagu danas u ponoć objavljene su u trenutku kada se u Velikoj Britaniji bilježi rekordno visok broj novozaraženih koronavirusom. U subotu je prijavljeno 9.418 novozaraženih u prethodnom danu.

Objava Instituta Robert Koh uslijedila je poslije zaoštravanja njemačkih restrikcija za druge zemlje širom Evrope, koja se suočava sa četvrtim talasom infekcija.

Od danas Francuska i Danska smatraju se oblastima visokog rizika što znači da oni koji nisu vakcinisani moraju da idu u karantin od 10 dana. Desetine zemalja, uključujući gotovo sve susjede Njemačke sada se nalaze u ovoj kategoriji.

Izvor: vijesti.me