Nemački mediji pozivaju Merkelovu da se vakciniše

Nemački mediji pozivaju političare da se vakcinišu protiv koronavirusa, jer je među Nemcima vidljiva uzdržanost.

Tako je dnevnik Bild pozvao kancelarku Angelu Merkel da se vakciniše i time bude uzor drugima, podstičući vakcinaciju, pošto pre svega vlada nepoverenje u vakcine Astrazeneke.

List ukazuje da je svega 11 odsto isporučenih doza vakcina Astrazeneke do sada iskorišćeno.

U pokrajini Baden Virtenberg je 309 od 100.800 dobijenih doza dato građanima, a u Brandenburgu nije iskorišćena nijedna.

„Ono što nedostaje, jeste poverenje. Potrebni su uzori za vakcinaciju, pre svega kancelarka Merkel”, podvlači Bild, prenosi Tanjug.

List podseća da je Merkelova najavila da će se vakcinisati kada bude došla na red, a da je iz njenog kabineta ukazano da i dalje ne odstupa od te izjave.

Zamenik šefa poslaničkog kluba Slobodarske partije Nemačke (FDP) Mihael Tojrer ističe da bi bio sigurno pozitivan signal ako bi se Merkelova i predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer javno vakcinisali.

Bild podseća da su se američki predsednik Džozef Bajden i premijer Izraela Benjamin Netanijahu vakcinisali pred kamerama, i da te zemlje imaju daleko veću stopu vakcinisanosti od Nemačke.

Dok se političari uzdržavaju od vakcinisanja, vlada Nemačke je od 27. decembra uložila 25 miliona evra u kampanju za vakcinaciju.

Izvor: politika.rs