Nensi Pelosi podržala Džoa Bajdena za predsedničke izbore u SAD

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi objavila je danas da daje podršku u predsedničkoj trci SAD Džou Bajdenu, još nezvaničnom kandidatu demokratske partije za predsedničke izbore 3. novembra.

“Danas sam ponosna da pružim podršku Džou Bajdenu u trci za predsednika SAD, zato što mislim da bi on bio izvanredan predsednik”, rekla je Nensi Pelosi u video poruci.

Sedamdesetsedmogodišnji Bajden nije još zvanično izabran za predsedničkog kandidata demokratske stranke za novembarske izbore, treba da sačeka konvenciju partije u avgustu, ali on je jedini preostali kandidat od kada se iz trke povukao njegov rival Berni Sanders početkom meseca.

Posle dva mjeseca unutarpartijskih izbora za predsedničkog kandidata demokratske srtranke, tokom kojih je bilo glasanje u tridesetak američikh država, Sanders sa svojim čvrsto levičarskim programom je znatno zaostao iza Bajdena, bivšeg potpredsednika za vreme Baraka Obame. Smatra se da Bajden može uz sebe da okupi veći deo izbornog tela centra u nastojanju da pobedi republikanca Donalda Trampa na izborima u novembru.

Veliki broj istaknutih članova američke Demokratske strane dali su svoju podršku Bajdenu tokom unutarpartijskog glasanja. I bivši predsednik Obama je pre dve nedelje objavio da podržava Bajdena.

Od izbijanja pandemije koronavirusa američka predsednička kampanja je u zastoju i Bajden ima teškoće da prenese poruke iz podruma svoje kuće gde pravi video snimke.

Izvor: vijesti.me