Nepoznato kada se nastavlja postupak opoziva Trampa

Iako je Predstavnički dom Kongresa u sredu uveče usvojio predlog za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa još nije jasno kako i kada će proces biti nastavljen u Senatu, piše Glas Amerike (VOA).

Predsedavajuća Predstavničkog doma ;Nensi Pelosi je rekla da će sačekati da Senat odredi pravila takozvanog “sudjenja” predsedniku i da će onda formalno uputiti rezoluciju o opozivu u Senat.

 Pelosi je rekla da će, kada bude imala informacije o pravilima procesa, imenovati i takozvane “menadžere” koji će na sudjenju u Senatu predstavljati rezoluciju o opozivu Trampa koju je usvojio Predstavnički dom, prenosi VOA.

Donald Tramp je opozvan u demokratskom Predstavničkom domu, ali se očekuje da ga republikanski Senat neće razrešiti dužnosti.

Za razrešenje dužnosti potrebni su glasovi dve trećine od 100 senatora, što bi značilo da 20 republikanaca treba da glasa za opoziv – a to je malo verovatno.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da se sastane sa liderom manjinskih demokrata Čakom Šumerom i odredi pravila procesa opoziva.

Izvor: VOA/Beta/N1