Neprestano uništavanje prašuma Amazonije

Uništavanje šume u brazilskoj Amazoniji dostiglo je najviši nivo u novembru od kako su 2015. počeli da se beleže neslavni rekordi, pokazuju najnoviji podaci kojima raspolaže brazilska vlada.

U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće svetske tropske prašume, što je za 103 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, pokazalo je ispitivanje Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja INPE.

Time je ukupno uništavanje šume u periodu od januara do novembra dostiglo 8.934 kvadratna kilometra, što je 83 odsto više nego u istom razdoblju 2018. i predstavlja područje veličine Portorika.

Podaci koje je prikupio institut INPE prikupljeni su kroz bazu podataka DETER, sistem koji objavljuje alarme zbog požara i drugih načina ugrožavanja tropskih šuma, prenosi Hina.

Proces uništavanja šuma obično se uspori u novembru i decembru tokom kišne sezone u Amazoniji. Brojka za prošli novembrar koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka.

Istraživači i aktivisti za očuvanje životne sredine krive desno orijentisanog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da je ohrabrio rančere i drvoseče pozivajući na razvoj u Amazoniji.

Izvor: vijesti.me