Neredi u Hong Kongu

Policija je u nedelju suzavcem rasterala stotine demonstranata koji su u parku u Hong Kongu pozivali na demokratske reforme i osudu komunizma.

Okupljanje stotina demonstranata poslednja je u nizu neumornih akcija protiv vlade od juna, kada su građani Hong Konga izašli na ulice protiveći se zakonu o izručenju u Kinu koji je u međuvremenu povučen.

Protesti koji su se pretvorili u borbu za demokratiju i zahtev za nezavisnom istragom policijskog postupanja nad demonstrantimaa, slabijeg su intenziteta poslednjih nedelja.

Policija je u nedelju zaustavljala građane i vršila pretres u blizini očekivanih demonstracija. Oklopna vozila i vodeni topovi viđeni su u nedelju u centru Hong Konga.

“Svi su svesni rizika zaustavljanja demonstranata i masovnih hapšenja. Cenim građane Hong Konga koji hrabro izlaze na ulice, uprkos riziku”, rekao je organizator protesta Ventus Lau.

Na nedeljnom protestu više od hiljadu ljudi u parku okruženim najvišim hongkonškim neboderima skandiralo je prodemokratske slogane.

Kad su Britanci vratili Hong Kong Kini 1997. nakon 150 godina kolonijalne vlasti, Hong Kong je postao posebno administrativno područje Kine, uz kinesko jamstvo da će 50 godina zadržati njegov kapitalistički gospodarski sastav.

Mnogi stanovnici međutim veruju da je njihovom razdoblju određenog stepena autonomije došao kraj.

Milioni stanovnika Hong Konga izašli su na ulice od juna prošle godine na proteste u znak otpora protiv sada odbačena predloga zakona kojim bi se dopustilo izručenje kopnenoj Kini.

No ubrzo su protesti prerasli u šire zahteve za većim demokratskim slobodama u najvećem iskušenju za Peking otkad se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997.

Premda su veliki pronitest marševi bili uglavnom miroljubivi, male skupine tvrdolinijskih demonstranata u više su se navrata sukobile s interventnom policijom te je uhapšeno više od 6500 ljudi.

Izvor: jutarnji.hr