Nerešeni slučajevi ubistva i pokušaja ubistva novinara

U jednogodišnjem preseku stanja u oblasti medija u Crnoj Gori navodi se da je broj napada na novinare smanjen u 2019. godini, ali i dalje nije rasvetljen nijedan od najtežih ranijih slučajeva, poput ubistva suvlasnika, direktora i glavnog urednika podgoričkog dnevnika Dan, Duška Jovanovića, pokušaja ubistva novinara dnevnika Vijesti i nedeljnika Monitor, Tufika Softića i Olivere Lakić.

“Većina od 92 slučaja napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori, od 2004. do kraja 2019. godine, nikada nije dobila odgovarajući epilog. Primetne su i određene akcije i najave policije pred objavljivanje godišnjeg izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru, ali bez konačnih ishoda kad je reč o procesuiranju ovih slučajeva”, navodi se u Izveštaju.
Centar za građansko obrazovanje (CGO), koji je sačinio izveštaj, ocenjuje da to ukazuje da nadležne institucije ne rade odgovorno, ni profesionalno, pre svega zbog političkih ograničenja.
Izveštaj je, inače, objavljen u okviru projekta „Činjenice su važne 2 – za medije koje zaslužujemo!“, koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije.

Izvor: tanjug