Netanjahu prvi izraelski premijer optužen za korupciju

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit podnio je danas tužbu protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja Jerusalimskom okružnom sudu.

“Optužnica je predata kako zakon zahteva”, saopštio je kabinet tužioca, preneli su izraelski mediji.

To je prvi put u istoriji Izraela da će se premijer na funkciji suočiti sa krivičnim optužbama.

One bacaju senku na Netanjahua, izraelskog premijera sa najdužim stažom od preko 13 godina, njegovu zaostavštinu i nastojanja da ostane na vlasti.

Prema optužnici koju je objavilo Ministarstvo pravde u novembru Netanjahu je optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja u slučajevima 1000 i 2000, kao i za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u slučaju 4000.

Optužnica je podneta nekoliko sati nakon što je Netanjahu koji je u Vašingtonu saopštio da povlači zahtev za parlamentarni imunitet od sudskog gonjenja i pre nego što je parlament, Kneset, trebalo da obrazuje komitet koji bi to razmatrao i po svoj prilici odbio.

Povlačenjem zahteva premijer je izbegao poraz u procesu u Knesetu, komentarišu izraelski mediji i dodaju da će se on sada “braniti” pred biračima na parlamentarnim izborima 2.marta.

Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, od početka istrage je tvrdio da nije ništa loše učinio, a optužen je da je primao poklone od bogatih pristalica biznismena i nudio političke usluge, između ostalog, za povoljno izveštavanje u izraelskim medijima.

Netanjahuov glavni rival na izborima, vođa saveza partija centra Plavo i belo Beni Ganc, u odgovoru na podnošenje optužnice rekao je da Netanjahu ne može da rukovodi zemljom dok mu se sudi.

“Niko ne može voditi zemlju i u isto vreme se baviti ozbiljnim krivičnim slučajevima”, rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske. 

U optužnici se navodi da je premijer “narušio imidž javne službe i javnog poverenja” i da je osumnjičen za zloupotrebu pozicije i statusa i “uzimao mito kao javni službenik u zamenu za akcije povezane sa svojom pozicijom”. 

Netanjahu je optužio istražitelje da protiv njega vode “lov na veštice” u koji su uključeni levičari, mediji i policija i vrše pritisak na vrhovnog tužioca koga je označio “slabim”.

Izvor: vijesti.me