Nezavisna analiza utvrđuje da li je oksfordska vakcina dobra

Vakcina je zasnovana na oslabljenoj verziji virusa prehlade (adenovirusa), koji izaziva infekcije kod šimpanzi i sadrži genetski materijal SARS-KoV-2 šiljastog proteina.

Povodom privremenog obustavljanja testiranja vakcine protiv virusa korona, kompanija „Astra Zeneka” saopštila je juče da je deo njihovih standardnih procedura provera procesa takozvanih randomizovanih kontrolisanih kliničkih ispitivanja cepiva pod nazivom AZD1222, koju rade u saradnji s Univerzitetom Oksford.

U kompaniji naglašavaju da su dobrovoljno pauzirali vakcinaciju učesnika u svim ispitivanjima kako bi omogućili nezavisnu analizu bezbednosnih podataka jednog slučaja neobjašnjive bolesti koji se dogodio tokom treće faze ispitivanja u Velikoj Britaniji. 

„Reč je o rutinskoj aktivnosti koja se preduzima kada god postoji potencijalno neobjašnjivo oboljenje kod nekog od učesnika procesa. Analizom, između ostalog, osiguravamo integritet ispitivanja. U okviru velikih kliničkih ispitivanja može doći do slučajne pojave bolesti. Ukoliko se to desi, neophodno je sprovesti nezavisnu analizu kako bi se utvrdilo zašto je do bolesti došlo. ’Astra Zeneka’ radi na tome da se ubrza provera ovog izolovanog slučaja kako bi uticaj na planirano vreme ispitivanja bio minimalan. U svojim ispitivanjima primenjujemo najviše standarde rada i posvećeni smo bezbednosti učesnika u ispitivanju”, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Paskal Sorio, izvršni direktor ove kuće, izjavio je da su srž njihovog poslovanja nauka, bezbednost i interesi društva. Ova privremena pauza direktan je dokaz da slede te principe, kaže on, dok nezavisni stručnjaci analiziraju šta se to dogodilo u ovom izolovanom slučaju koji je deo jednog od njihovih ispitivanja.

„Oni su tu da procene kada možemo ponovo da krenemo sa ispitivanjima, jer želimo da ispitivanje nastavimo što je pre moguće kako bismo ovu vakcinu obezbedili ravnopravno, što većem broju ljudi, bez profita, tokom pandemije. AZD1222 vakcina razvijena je u saradnji sa Univerzitetom Oksford i njegovom ćerkom kompanijom ’Vaccitech’. Koristi viralni virusni vektor bez mogućnosti replikacije zasnovan na oslabljenoj verziji virusa prehlade (adenovirusa) koji izaziva infekcije kod šimpanzi i sadrži genetski materijal SARS-KoV-2 šiljastog proteina. Nakon vakcinacije, telo proizvodi taj protein koji imunski sistem kasnije prepoznaje i napada SARS-KoV-2 virus ukoliko pokušava da zarazi telo”, navodi Sorio.

Podsećamo da su svetski mediji preneli vest da je volonteru koji je primio vakcinu dijagnostikovan takozvani transverzalni mijelitis, neurološki poremećaj izazvan upalom kičmene moždine koji može biti uzrokovan virusnim infekcijama.

Rojters je preneo da se volonter oporavlja i da će biti pušten iz bolnice. „Astra Zeneka” je vodeća globalna naučno-biofarmaceutska kompanija fokusirana na otkrivanje, razvoj i komercijalizaciju lekova na recept, pre svega zalečenje bolesti, u tri terapijske oblasti – onkološkoj, kardiovaskularnoj, oblasti bubrega i metabolizma, kao i za respiratorne i imunološke oblasti. 

Izvor: politika.rs