Ni Fabregas, ni bilo koji drugi igrač nisu smanjili plate da bi se pridružili Barseloni

Treća priča iz Markinog feljtona o neispričanim pričama.

Kad god se Barselona suoči sa teškim izgledima za potpisivanje fudbalske zvezde, obično se iz nekih kvartova priča da je dotični pojedinac spreman da igra za značajnije manje novca kako bi se pridružio ‘klubu svojih snova’, mada to nije bio slučaj sa Seskom Fabregasom i mnogim drugima.

U leto 2019. godine, dok je bilo mnogo špekulacija o povratku Nejmara na Kamp Nou, pretpostavljalo se da će Brazilac odustati od dela svoje plate kako bi se u potpunosti vratio svom prethodnom klubu.

Pored toga, rečeno je da će se neki članovi tadašnje igračke ekipe zauzvrat složiti na nove ugovore koji će smanjiti njihove sopstvene plate kako bi pomogli da se Nejmar vrati.

Bila je to izmišljotina, baš kao što je to slučaj kad je predloženo sasvim isto što se tiče poteza i za Filipa Kutinja i za Antoana Grizmana.

Fabregas je bio jedan od prvih igrača koji je ovaj fenomen povezao sa njihovim prelaskom u katalonski klub, a u to vreme to je bila linija koja ima smisla sa Los Kulesom koji je 18 meseci javno dvorio svog bivšeg rođaka iz La Masije.

Usledila je zloglasna epizoda u kojoj je dres Blaugrane stavljen na Fabregasa tokom proslave na Svetskom prvenstvu 2010. godine, ali je bilo potrebno neko vreme da se ubedi Arsen Venger da bi takav potez bio prihvatljiv.

U vreme dogovora 2011. godine, razgovor je bio da će Fabregas pristati da mu smanji plata za tri miliona evra u severnom Londonu, kako bi se pridružio klubu svog detinjstva.

Ovo je bila poluistinito, smišljena da pomogne u balansiranju ugovora u Kataloniji, a Fabregas je pristao da smanji platu nakon dolaska u Barselonu, ali sav novac na koji je pristao da odustane, zakonski bi mu se dugovao kada mu ugovor istekne.

Takva klauzula postala je problematična kada je Fabregas potpisao za Čelzi, ali to je druga priča, a ovaj kreativni knjigovodstveni savet je Barselona iskoristila i za potpis Havijera Maskerana iz Liverpula. Dakle, dok igrač na papiru često uzima nižu platu da iskoristi svoj potez kako bi došao u klub za koji je sanjao da će igrati, nakon ugovora u tom klubu, u praksi uvek dobijaju novac nazad.

Izvor: restartmagazin.rs/marca.com