Nije lako biti umetnik u Srbiji

Umetnici ponovo imaju pravo na nacionalno priznanje za doprinos srpskoj kulturi. Ministarka kulture Maje Gojković je u „Uranku” na televiziji K1 kazala da u budžetu ima viška novca te da je krajnje vreme da se nepravda što se priznanja ne dodeljuju već osam godina – ispravi, navodi Tanjug.

„Nemam informaciju koliko prijava je stiglo jer smo tek raspisali konkurs. Svakako, prijave se najpre šalju strukovnim udruženjima, a ona predlažu kandidate Ministarstvu kulture. Ja imam taj težak zadatak da imenujem sedam članova Komisije koji će odlučivati o dobitnicima i koja će tek biti formirana. Biće to eminentni stručnjaci iz različitih oblasti kulture.”

Ministarka je istakla da je pogrešno govoriti da je reč o nacionalnim penzijama, jer se one isplaćuju za života i ne nasleđuju se.

„To je nagrada za stvaralaštvo i doprinos nacionalnoj kulturi. Ovo priznanje moći će da svake godine dobije 20 umetnika i konkurencija će biti velika. Visina nagrade biće ista za sve, prosečna zarada iz jula meseca u Republici Srbiji, i mislim da je to oko 60.000 dinara, rekla je Maja Gojković i dodala da nije lako biti umetnik u Srbiji, ali ni na bilo kom mestu u svetu. Umetnici na umu nemaju novac već su zaljubljeni u to što rade.

„Već su počeli da me zovu pojedini umetnici, da urgiraju, ali ja nisam sklona privilegijama i ne odlučujem ja o dobitnicima. Razgovaraću sa ljudima iz različitih oblasti umetnosti i zajedno ćemo doneti odluku o tome ko bi trebalo da bude u Komisiji. Imam i ja svoje kriterijume, a jedan član će biti izabran od Saveta nacionalnih manjina, rekla je ministarka i istakla da očekuje polemike u javnosti u vezi sa dobitnicima ali je ubeđena da će odluka biti pravična i pravedna jer su kriterijumi jasni.

Izvor: politika.rs