Njujork legalizuje marihuanu

Krediti i državne subvencije za uzgoj kanabisa, a demokratske vlasti predviđaju da će godišnje ubirati 350 miliona dolara od poreza

Njujorčani će od sada moći da zapale džoint bez straha od policije pošto je američka savezna država Njujork odlučila da legalizuje uzgoj, prodaju i upotrebu kanabisa.

Tamo je i dosad bila dozvoljena konzumacija marihuane u medicinske svrhe, a sad se ova država pridružuje nizu drugih koje su odobrile korišćenje marihuane za takozvanu rekreativnu upotrebu. Kako prenosi AP, njujorške vlasti predviđaju da će godišnje ubirati 350 miliona dolara od poreza na prodaju kanabisa. Do prvih dozvola za stavljanje u promet moglo bi da prođe godinu i po dok vlasti ne utanače pravila i ne formiraju telo za nadzor novog legalnog biznisa.

Demokrate, pod čijom su kontrolom država i grad Njujork, poručuju da je došao kraj zabrani koja je najviše pogađala Afroamerikance. Dodaju i da će se novostečeni poreski novac usmeriti upravo ka ovoj manjini. Aktivisti već godinama skreću pažnju na to da je „rat protiv droge”, koji podrazumeva nultu toleranciju i prema najmanjoj količini narkotika, nesrazmerno bio usmeren protiv afroameričke zajednice. Prema podacima Federalnog istražnog biroa, crnac ima četiri puta veće izglede da bude uhapšen zbog posedovanja marihuane nego bela osoba. Afroamerikanci leže u zatvorima u postotku daleko većem nego što ih ima u opštoj populaciji, a često su osuđivani baš zbog posedovanja i prodaje opijata. Demokrate se, inače, na izborima oslanjaju na glasove manjina, posebno na glasove Afroamerikanaca, što je bio slučaj i na novembarskim predsedničkim izborima, kad su pripadnici ove zajednice većinom podržali Džoa Bajdena.

Njujorški zakon predviđa i uzgoj manje količine kanabisa za lične potrebe, dok će proizvođači i prodavci morati da se prijave vlastima i zatraže dozvole. Kupovina će biti dozvoljena osobama starijim od 21 godinu. Izbrisaće se i krivični dosijei ljudi koji su osuđivani zbog posedovanje marihuane, pošto to više nije krivično delo. Njujork je 15. savezna država koja je legalizovala marihuanu, i ne samo da ju je legalizovala, već namerava i da podstiče ovaj biznis kreditima i bespovratnim pozajmicama. Subvencije će biti ponuđene pre svega pripadnicima manjina, a potom i malim poljoprivrednicima, ženama i ratnim veteranima s invaliditetom.

Demokratske vlasti oličene u guverneru Endruu Kuomu odlučile su da ozakone proizvodnju kanabisa iako su se tome usprotivila pojedina udruženja policajaca, medicinskih radnika i nastavnika. Iz ovih organizacija upozoravaju da se mladima šalje loša poruka i podsećaju da se Amerika godinama suočava s epidemijom umiranja od droge. Strahuju da će biti još više saobraćajnih nesreća i pacijenata koji će tražiti lekarsku pomoć zbog dejstva kanabisa, što je poslednja stvar potrebna bolnicama u jeku pandemije virusa korona. Vlasti odgovaraju da će novcem od poreza na prodaju marihuane voditi kampanju protiv droge u školama, kao i da će sprovesti studiju o tome kako dejstvo kanabisa utiče na sposobnost da se vozi. Protivnici zakona uzvraćaju da ne vide smisao u obećanju da će država podsticati proizvodnju i prodaju droge, a da će onda od tako zarađenog novca voditi kampanju protiv konzumiranja narkotika.

Kuomo i njegovi saradnici uživaju podršku i pojedinih slavnih Njujorčana, poput afroameričkog repera Džeja Zija. Suprug pop zvezde Bijonse nedavno je osnovao fond vredan deset miliona dolara da bi podstakao pripadnike svoje manjine da pokrenu biznis s kanabisom. Pre nego što je postao muzičar, Džej Zi je prodavao kokain u Bruklinu, a i u intervjuima je pričao da se razume u budžete i novac jer je bio „narko-diler”.

Tržište legalnog kanabisa u Kaliforniji vredno je više od tri milijarde dolara godišnje, piše „Los Anđeles tajms”, a procenjuje se da će se u Njujorku u ovom poslu svake godine zarađivati četiri milijarde dolara.

Izvor: politika.rs