Njujork tajms: Tramp ima bankovni račun u Kini

Američki predsednik Donald Tramp ima bankovni račun u Kini gde je godinama pokušavao da posluje, iako se predstavlja kao pravi suparnik Pekingu za razliku od, kako kaže, svog demokratskog rivala na predstojećim predsedničkim izborima Džoa Bajdena, piše list Njujork tajms.

Magnat za nepokretnosti je zadržao kancelariju koju je otvorio u Kini prije nego što je izabran za predsednika SAD, tokom celog svog predsedničkog mandata i pokušao je da sklopi partnersvo sa jednom velikom kineskom kompanijom pod kontrolom države, tvrdi list.

Presednik SAD takođe je zadržao bankovni račun u Kini, za koji se do sada nije znalo i koji kontroliše jedna od njegovih firmi “Tramp internešenal hotels menadžment (Trump International Hotels Management), prema analizi njegovih poreskih prijava u koje je Njujork tajms imao uvid.

Prema jednoj od poreskih prijava ta kompanija je u Kini platila porez od 188.561 dolar kada je pokušavala od 2013. do 2015. godine da zaključi ugovore o komercijalnim dozvolama.

Advokat Trampove grupe Alan Garten rekao je da je ta kompanija otvorila račun u kineskoj banci, koja ima poslovnice u SAD, da bi platila te poreze.

“Nikakav sporazum, transakcija niti bilo kakva druga komercijalna aktivnost nije konkretizovana od 2015. godine i taj račun je neaktivan”, list navodi reči advokata.

Kako piše agencija Frans pres, Tramp je krenuo u trgovinski i diplomatski rat sa Kinom, tvrdeći da je pravi branilac američkih interesa naspram kineskog giganta, za razliku od Bajdena, demokratskog predsedničkog kandidata za izbore koji se održavaju u novembru.

Izvor: Vijesti.me/BETA