Noam Čomski pisao Vučiću zbog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju

Duboko je uznemirujuće saznanje da se Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu nalazi na meti vlasti, napisao je američki lingvista, filozof i pisac Noam Čomski u pismu predsedniku Srbije Alekandru Vučiću, ocenjujući da je to još jedna manifestacija pošasti koja se širi regionom.

Čomski, koji slovi za najpoznatijeg i nauticajnijeg živog mislioca na svetu, obratio se predsedniku Srbije nakon što je nekoliko stotina akademika i profesora sa više od 200 univerziteta širom sveta – među kojima su pored Čomskog i Jirgen Habermas, Dzudit Batler, Etijen Balibar, Frensis Fukujama, Zak Ransijer, Toma Piketi, Janis Varufakis, Juval Noa Harari i drugi – uputilo javnu podršku zaposlenima u beogradskom Institutu.

Portal Nauka za društvo objavio je integralni tekst pisma Noama Čomskog upućenog Aleksandru Vučiću:

“Od svog osnivanja pre 30 godina, Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu baštini uglednu istoriju. Lično govoreći, bila je privilegija sarađivati sa članovima Instituta i učestvovati u nekim od njegovih aktivnosti tokom godina. Duboko je uznemirujuće saznanje da se ovaj izuzetni Institut sada nalazi na meti vlasti, kao još jedna manifestacija pošasti koja se širi regionom, najevidentnije u Mađarskoj, gde su obrazovne, istraživačke i kulturne institucije izuzetno pogođene, na veliku štetu čitavog društva”.

“Nadam se da Srbija neće poći ovim mračnim putem. Institut je sada sa pravom zabrinut zbog neadekvatnog uređenja njegovog Upravnog odbora, što će svakako imati veoma štetne posledice po njegov značajan autonomni rad. Pridružujem se onima koji apeluju da se ustanovi jedan nepristrasan i kompetentan Upravni odbor Instituta i adekvatna transparentna procedura za izbor novog direktora. Institut to zaslužuje. Kao i srpsko društvo”, navodi Čomski.

Izvor: glas amerike