Normalizovan saobraćaj na prelazima Jarinje i Brnjak

Od jutros u 8:00 sati normalizovan je saobraćaj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, pošto je za vozila uspostavljen režim sa nalepnicama za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka.

Kolona vozila iz pravca iz pravca Raške ka Leposviću je oko dva i po kilometra, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na severu Kosova i Metohije raspoređeni su vojnici Kfora i oni će tu ostati naredne dve nedelje.

Euleks je ranije saopštio da je situacija na prelazima stabilna i oni će kontrolisati da li se režim sa nalepnicama primenjuje.

Rad na prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije privremeno je bio obustavljen do jutros, kako bi se izvršila priprema sistema za režim nalepnica. Saobraćaj se tokom vikenda odvijao neometano samo iz pravca južne pokrajine ka centralnoj Srbiji, javlja Tanjug.

Povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica ROSU i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, u subotu je završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Druga faze sporazuma, čija primena je počela jutros, podrazumeva izdavanje lepljivih nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju privremene institucije samouprave u Prištini.

Građanima su na svim administrativnim prelazima dostupne nalepnice, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, o čemu mogu očekivati i asistenciju policijskih službenikana samim prelazima.

Iz Kancelarije za KiM ističu da je obezbeđen dovoljan broj nalepnica za sprovođenje sporazuma.

Iz Prištine je saopšteno da imaju 300.000 kompleta nalepnica koje će od danas biti u upotrebi.

Jednostrana odluka Prištine o obaveznoj zameni registarskih tablica, pokrenula je protest Srba koji su od 20. septembra blokirali prelaze Jarinje i Brnjak.

Odalović: Očekujem da se dogovoreno sprovodi, Prištana se valjda otreznila

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da očekuje da se dogovor iz Brisela o tablicama i sprovode, i da će se promet vozila na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak u narednih šest meseci odvijati nesmetano, a do tada bi trebalo i da se privremeno rešenje zameni stalnim.

„Stavljeno je do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano”, rekao je Odalović, za Radio televiziju Srbiju (RTS) i istakao da je značajno to što se uključio i Kfor, javlja Beta.

Prema njegovim rečima, Priština svojom akcijom želela da pokaže da može da „okupira Sever Kosova i da upravlja kako oni misle da upravljaju”.

„Ovo ih je valjda otreznilo”, rekao je Odalović, navodeći da je kosovski premijer Aljbin Kurti doživeo „fijasko”, ali da je najvažnija stvar da se sve završilo mirno i bez incidenata, preneo je portal RTS.

Izvor: politika.rs