Norveška zatvara granicu i luke za ruske kamione i brodove

Norveška je saopštila danas da će uslediti peti paket sankcija Evropske unije prema Rusiji i da će uvesti zabranu ulaska ruskih kamiona i pristajanja ruskih brodova u norveške luke. „Sankcije su naše najvažnije sredstvo pritiska na ruski režim i ključno je da budemo uz EU i druge zemlje kako bismo nastavili da slabimo sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini”, rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfelt.

Odluka norveške vlade koja stupa na snagu 7. maja predviđa da Oslo zabranjuje pristajanje ruskih brodova uključujući komercijalne brodove, jahte, jedrilice i rekreativna plovila u norveške luke, prenosi Tanjug.Zbog specijalnog sporazuma koji postoji između Nemačke i Rusije u upravljanju i očuvanja ribljeg fonda u Barencovom moru, zabrana neće obuhvatiti ribarske brodove, kao ni spasilačke ili istraživačke brodove.

Zabrana teretnog saobraćaja kopnenim putem odnosi se na saobraćajne kompanije osnovane u Rusiji i primenjuje se odmah, dodaje se u saopštenju norveške vlade.

Norveška nije članica EU ali je deo Evropske ekonomske zone što joj omogućuje pristup unutrašnjem tržištu Unije, ali ona ne mora da sledi njenu spoljnu politiku ni odluke Brisela po pitanju pravosuđa kao ni unutrašnjih poslova.

Izvor: Politika