Novi detalji o ponašanju Trampa tokom napada na Kapitol

Na suđenju bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu u petak u američkom Senatu govorilo se o novim detaljima njegovog razgovora sa Kevinom Mekartijem, republikancem iz Predstavničkog doma Kongresa u vreme napada na Kapitol 6. januara.

Tramp je tada navodno rekao da je izgrednicima „više stalo do izbornih rezultata nego Mekartiju”.

„Pa, Kevine, pretpostavljam da su ti ljudi više uznemireni zbog izbora nego vi”, rekao je Tramp, tvrde kongresmeni koje je Mekarti obavestio o pozivu, a koji je među republikancima opisan kao međusobno nadvikivanje, prenosi Si-En -En.

Mekarti je sve vreme tvrdio da su izgrednici Trampove pristalice i molio je tadašnjeg predsednika da ih opozove.

U jednom trenutku Mekarti je ljutito kazao Trampu da su izgrednici provalili i u njegovu kancelariju kroz prozor.

„S kim mislite da razgovarate”, pitao je kongresmen Mekarti Trampa, tvrdi jedan republikanac.

Novootkriveni detalji poziva koje je za Si-En -En opisalo više republikanaca, pružaju dodatni uvid u Trampovo stanje u vreme dok su izgrednici napadali kongresno zdanje na Kapitolu.

Republikanci tvrde da je razgovor pokazao da Tramp nije imao nameru da odvrati izgrednike, iako su ga stranačke kolege molile da interveniše, a nekoliko njih je ocenilo da je to bilo kršenje predsedničke dužnosti.

„On nije bio posmatrač, on je navijao za njih”, rekao je jedan republikanski član Kongresa.

O ovom razgovoru je prvi put progovorila Džejmi Herera Batler koja je bila među republikancima koji su glasali „za” opoziv Trampa u Predstavničkom domu.

Ona je u petak uveče pozvala kolege i koleginice u Kongresu da se izjasne i o detaljima razgovora Trampa s bivšim potpredsednikom SAD Majkom Pensom 6. januara.

Tokom jučerašnje senatske rasprave o opozivu Trampa, njegovi advokati su tvrdili da je on pokušavao da smiri izgrednike nizom objava na Tviteru, ali nisu spominjali da je tada napao i potpredsednika Pensa i da je čekao nekoliko sati da opozove demonstrante.

Izvor: politika.rs