Novi dokazi protiv Trampa zbog januarskog napada na Kapitolu

Mark Medouz, bivši šef kabineta Donalda Trampa, predao je komisiji zaduženoj za istragu januarskog napada na Kapitol Hil dokazni materijal o planu da se Tramp ponovo domogne vlasti.

Nadležna istražna komisija smatra da postoji veza između Trampove administracije i organizatora napada na Kapitol 6. januara, prenosi londonski Gardijan.

Činjenica da je Medouz posedovao dokument dan pre napada na Kapitol Hil u kojem su detaljno opisan državni udar, sugeriše da je on bio svestan napora Trampa i njegovih saveznika da zaustave proglašenje novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Prezentacija ima 38 stranica i nosi naziv „Izborna prevara, uplitanje i opcije za 6. januar”.

U njoj se nudi nekoliko preporuka za Trampa kako bi zadržao predsedničku funkciju i započeo drugi mandat, oslanjajući se na laži i brojne teorije zavere, prenosi Tanjug.

Senatore i članove Kongresa prvo je trebalo informisati o navodnom mešanju stranih lica u izbore, nakon čega bi Tramp mogao uvesti vanredno stanje na nacionalnom nivou, proglasiti nevažećim elektronske glasove i zatražiti od Kongresa adekvatnu odluku.

Jedna od opcija za preuzimanje vlasti bila je da tadašnji potpredsednik Majk Pens zloupotrebi svoju ceremonijalnu ulogu na zajedničkoj sednici Kongresa 6. januara, osujeti da Bajden bude proglašen novim predsednikom i tako vrati Trampa u Belu kuću.

Preporuke u prezentaciji zasnovane su na izmišljenim i nepotkrepljenim tvrdnjama o izbornoj prevari, uključujući i to da su „Kinezi sistematski preuzeli kontrolu nad američkim izbornim sistemom”.

Izvor: politika.rs