Novi lek protiv koronavirusa stiže u Srbiju – smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti pacijenata

Ministar Lončar je rekao da je upravo potpisan ugovor sa Fajzerom o distribuciji leka Srbiji, kao i da je naša zemlja treća u svetu koja ga je potpisala, a prva koja će ga imati u upotrebi. U pitanju je lek američke kompanije Fajzer.

“Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa Fajzerom i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija”, rekao je Lončar.

Lek pre svega treba da prođe kontrolu i odobrenje Američkog regulatora za lekove, a kada bude stigao u Srbiju i Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) koja do sada nije komentarisala novo Fajzerovo sredstvo za borbu protiv korone.

Sve o novom leku – pakslovidu

Za početak, lek pakslovid, kako navodi kompanija Fajzer, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za čak 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Lek funkcioniše tako što blokira enzim koji je neophodan korona virusu za umnožavanje i samim tim direktno utiče na broj smrtnih ishoda, ali i na hospitalizaciju obolelih od kovida.

Kako se iz kompanije dalje navodi, lek još bolje deluje kada se koristi uz malu dozu drugog antivirusnog leka ritonavir, jer se na taj način u telu duže zadržava.

Fajzer je prekinuo dalja klinička ispitivanja, pošto su prvi rezultati bili i više nego pozitivni, a nadležni u Velikoj Britaniji već su naručili 250.000 doza novog leka.

Ispitivanja

Kako navodi kompanija Fajzer, ispitivanja su vršena na 1.219 visokorizničnih pacijenata tek zaraženih korona virusom. Oni su lek dobili tri dana nakon što su im se pojavili simptomi kovida.

Dok je sedam odsto pacijenata koji su dobili placebo ili lažnu pilulu hospitalizovano, broj onih koji su primili pakslovid i završili u bolnici bio je 0,8 odsto.

Još su bolji rezultati kada je u pitanju broj umrlih. Sedam pacijenata koji su dobili placebo su umrli, dok sa druge strane među onima koji su primili Fajzerov lek nije bilo umrlih.

Drugi deo istraživanja odnosio se na primanje leka posle pet dana od razvijanja simptoma. I nakon tog perioda rezltati nisu bili ništa gori.

Naime, 6,7 odsto ispitanika sa koronom koji je primilo placebo bilo je na bolničkom lečenju dok je njih 10 preminulo.

Sa druge strane, samo jedan odsto onih koji su pet dana nakon primanja leka završilo je na bolničkom lečenju, dok umrlih nije bilo.

Vakcina je ipak prioritet

Minisatr Lončar je napomenuo da je vakcina, ipak, i dalje primarno oružje u borbi sa virusom.

“Mi se ne borimo za to da dođemo u fazu da se neko razboli pa da bi se lečio već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo”, rekao je Lončar.

Izvor: b92.net