Novi masovni protest, Lukašenko nosio automatsku pušku

Desetine hiljada antivladinih demonstranata izašlo je na ulice Minska, dok vlasti upozoravau da će vojska reagovati na bilo kakve opozicione nemire u blizini nacionalnih spomenika.

U Belorusiji su nastavljeni protesti protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, koji se održavaju svakodnevno od izbora održanih 9. avgusta.

Demonstranti nose crveno-bele zastave, koje simbolizuju protivljenje Lukašenku, navodi Rojters.

Lukašenko je snimljen kako helikopterom dolazi u svoju rezidenciju u Minsku, ispred koje se održava protest opozicije. U rukama je nosio automatsku pušku.

Demonstranti su marširali prema spomeniku žrtvama iz Drugog svetskog rata, koji je bio okružen korodonom pripadnika bezbednosnih snaga.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je preuzelo odgovornost za zaštitu takvih spomenika i da bi bilo kakvi nemiri u njihovoj blizini izazvali odgovor vojske, prenosi RTS.

Opisujući demonstrante kao “fašiste”, Ministarstvo je saopštilo da su spomen-obeležja žrtvama iz Drugog svetskog rata sveta mesta koja se ne smeju oskrnaviti.

Lukašenko, koji odbija ponovno održavanje predsedničkih izbora, naredio je rukovodstvu Ministarstva odbrane da reaguje bez upozorenja u slučaju povrede zapadne granice.

Svetlana Tihanovska, protivkanditatkinja Aleksandra Lukašenka, poručila je da su se građani Belorusije promenili i da će Lukašenko morati da ode pre ili kasnije.

Izvor: Vijesti.me