Novi neredi u Kazahstanu, demonstranti zapalili predsedničku rezidenciju

Demonstranti su danas upali u predsedničku rezidenciju i kancelariju gradonačelnika u najvećem gradu Kazahstana i zapalili obje zgrade, u vreme nagle eskalacije protesta zbog poskupljenja goriva.

Nakon kontinuiranih sukoba sa demonstrantima prethodnih dana, policija je danas pucala na neke od njih kod predsedničke rezidencije u Almatiju, navodi Asošiejted pres.

Nekoliko sati pošto su se hiljade okupile ispred predsjedničke rezidencije, ruska agencija TASS javila je da je ona u plamenu i da demonstranti, od kojih su neki sa vatrenim oružjem, pokušavaju da provale u nju.

Kazahstan protest
foto: Reuters

Policija je pobjegla iz rezidencije nakon što je pucala na demonstrante.

Demonstranti su provalili i u kancelariju ruske TV i radio stanice Mir u Almatiju i uništili dio opreme. Kasnije je objavljeno da je masa upala u zgradu kazahstanske nacionalne televizije.

Mnogi od demonstranata koji su se danas okupili kod kancelarije gradočelnika Almatija nosili su palice i štitove.

Kazahstan protest
foto: Reuters

U Almatiju su sinoć izbili neredi u kojima su povrijeđeni desetine policajaca i demonstranata, a zapaljena su ili uništena i brojna policijska vozila.

Prethodnih dana policajci su koristili protiv demonstranata vodene topove, uprkos ledenom vremenu, kao i suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli ove nedjelje na zapadu zemlje, pošto je cijena tečnog gasa gotovo udvostručena na početku godine nakon što je vlada ukinula kontrolu cijena.

Kazahstan protest
foto: Reuters

Vlada je na nasilje odgovorila podnošenjem ostavke, a predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev obećao je oštre mjere za obuzdavanje nereda.

Na teritoriji cijele zemlje danas je proglašeno vanredno stanje, javili su ruski mediji.

Mnogi informativni portali danas su postali nedostupni, a u mnogim djelovima zemlje onemogućen je pristup internetu.1 / 13 Foto: Reuters

Iako su demonstracije počele kao protest zbog naglog poskupljanja tečnog gasa, koji mnogi koriste kao gorivo za automobile, obim i naglo širenje nereda ukazuju na veće nezadovoljstvo u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Kazahstan, deveta zemlja na svijetu po veličini, graniči se sa Rusijom na sjeveru i Kinom na istoku i ima velike rezerve nafte, što je čini strateški i ekonomski važnom.

Uprkos tim rezervama i mineralnim bogatstvima, nezadovoljstvo zbog loših životnih uslova izraženo je u nekim djelovima zemlje. Mnogi su nezadovoljni i zbog dominacije vladajuće stranke koja ima više od 80 odsto mjesta u parlamentu.

Izvor: vijesti.me