Novi sukobi Palsetinaca i izraelske policije u Jerusalimu

Sukobi izraelske policije i Palestinaca kod džamije Al Aksa u Jerusalimu su nastavljeni u ponedeljak, na dan kada Izrael obeležava godišnjicu osvajanja delova Jerusalima u izraelsko-arapskom ratu 1967.

Palestinski Crveni polumesec potvrdio je da je povređeno više od 190 Palestinaca, od kojih je 80 hospitalizovano, a jedna osoba je u kritičnom stanju.

Džamija Al Aksa je mesto na kome se već danima sukobljavaju Palestinci i izraelska policija u toku muslimanskog praznika Ramazana.

U pokušaju da smanji tenzije zbog Dana Jerusalima, izraelska policija je saopštila da je zabranila jevrejskim organizacijama da dolaze na trg koji Jevreji smatraju svetim mestom, a na kojem se nalazi džamija Al Aksa.

Ipak, sukobi nisu izbegnuti, pa su Palestinci gađali izraelsku polciiju kamenicama, a policija uzvratila suzavcem, šok bombama i gumenim mecima.

“Palestinski ekstremisti su planirali da danas prave nerede, ono što vidimo je rezultat toga”, napisao je portparol premijera Benjamina Netanjahua na Tviteru.

Tenzije su povišene i zbog najave da bi palestinske porodice koje žive u naselju Šeik Džarah, gde se nalazi i džamija Al Aksa, mogle da budu iseljene iz svojih domova od strane jevrejskih doseljenika.

O iseljenjima će raspravljati i izraelski Vrhovni sud što bi moglo da uzrokuje nove sukobe. Niži sud je presudio u korist Jevreja koji tvrde da je zemlja na kojoj žive Palestinci njihova.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven poručio je da je “veoma zabrinut” zbog situacije u Jerusalimu i najavljenih iseljenja.

Zabrinutost je izrazio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Izvor: glasamerike.net