Obeležena godišnjica rođenja legendarnog Pavla Vuisića

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” i udovica Pavla Vuisića Mirjana izašli su danas na Novo groblje i, uz sve mere opreza protiv pandemije, organizovali opelo slavnom glumcu, saopšteno je iz Adligata.

U Adligatu, u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, nalazi se legat Pavla Vuisića s njegovim originalnim objavljenim i neobjavljenim rukopisima, predmetima, nacrtima za brodove, ljubavnim pismima, čak i setom ključeva na kojem se nalaze i ključevi kamiona koji je vožen u TV seriji “Kamiondžije”.

Vuisić je bio “vulkan glume, života i snage”, opisao ga je veliki američki glumac i reditelj Orson Vels. Najpoznatiji filmovi u kojima je igrao populari Paja su: “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Doli Bel?”, “Otac na službenom putu”, “Maratonci trče počasni krug”, “Pop Chira i pop Spira” “Petrijin venac”, “Salaš u Malom Ritu”, “Valter brani Sarajevo” i kultna serija “Kamiondžije”.

U Legatu Pavla i Mirjane Vuisić može se videti njegov originalni testament u kojem zahteva da mu šestorica popova pevaju na sahrani, ali u sebi, tako da ih on ne čuje, i zahteva da mu nijedan komunist ne drži govor, inače će da ustane iz groba. Viktor Lazić, predsednik Adligata, kaže da je udruženje posvećeno očuvanju sećanja na velike ljude iz kulture, a naročito na članove udruženja i ljude čije zaostavštine čuva s velikom ljubavlju i poštovanjem.

“S obzirom na tešku situaciju prethodnih meseci. nismo izlazili na groblje, pa smo ovom prilikom obišli i ostavili cveće i zapalili sveće i drugim velikanima i našim donatorima, kao na primer Mihailu Jovanoviću, Branku Miljkoviću, Milunki Savić”, kazao je Lazić.

Izvor: tanjug