Objavljeni rezultati izbora u Bugarskoj, Borisov i dalje najjači

Bugarska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora u Bugarskoj održanih 4. aprila i raspodelu mandata u parlamentu.

Vodeća politička snaga ostaje konzervativna stranka “Građani za evropski razvoj” (GERB) premijera Bojka Borisova sa 25,8 posto glasova, sledi partija “Postoji takav narod” sa 17,4 posto, dok je Bugarska socijalistička partija na trećem mestu sa 14,79 posto, prenosi bugarska agencija BTA.

Slede “Pokret za prava i slobode” sa 10,36 posto osvojenih glasova, “Demokratska Bugarska” sa 9,31 posto i stranka “Ustani! Mafija napolje!” sa 4,65 odsto glasova.

Kao rezultat ovih glasova, GERB dobija 75 mesta u parlamentu, “Postoji takav narod” – 51, BSP – 43, “Pokret za prava i slobode” – 30, “Demokratska Bugarska” – 27 i “Ustani!” – 14 mesta.

U svojoj odluci, izborna komisija je uklonila sa liste izabranih poslanika njih osmoro koji su izjavili da ne žele da uđu u parlament.

Medu njima je šest kandidata iz “Pokreta za prava i slobode” i dva iz GERB-a, uključujući sadašnjeg premijera Bojka Borisova.

Narodna skupština Bugarske ima 240 poslanika.

Izvor: b92.net