Obrazovanje najbolje sredstvo života – Intervju sa: Adamom Duma iz Tanzanije

Možete li mi reći malo o vašoj strasti u životu, šta želite da radite, šta vas pokreće?

Ja sam učitelj iz strasti, nositelj aktuarskog stepena po profesiji, veoma posvećen podizanju svesti o važnosti obrazovanja u africkim zemljama kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama, uvek verujem da je obrazovanje najbolje sredstvo života Afrikanaca, a posebno celog sveta do četvrte industrijske revolucije gde tehnologija i inovacije oduzimaju veliki deo života ljudi.

Ja i moja braća smo osmislili “www.smatclass-tz.com” koji trenutno ljudima u Tanzaniji omogućava da se povežu sa različitim stručnjacima / tutorima unutar i van zemlje i nauče sve što žele svojim tempom. Smartclass ima više od 700 programa koje svako može nauciti kroz poducavanje pojedinacno / putem interneta. Za sada naporno radimo na razvoju funkcije koja će omogućiti ljudima koji nikada nemaju pristup formalnom obrazovanju da nauče bilo šta što može doneti promene u njihovom životu, a isto se odnosi i na one koji imaju pristup formalnom obrazovanju naučiti nove veštine koje će im pomoći da promene konkurentnost na Globalnom tržištu rada.

Smartclass koristi prilagođeni i persolizovani pristup učenju, pri čemu se polaznici prilagođavaju najboljim stručnjacima / tutorima na osnovu informacija koje pružaju. Verujemo da svaki učenik / student ima grafikon znanja na osnovu svojih potreba i brzine učenja. Na taj način, koristeći uticaj na mašinsko učenje i analizu velikih podataka, pomažemo učenicima da prepoznaju svoje snage i područja za poboljšanje. Nadalje, polaznici su mapirani na relevantne obrazovne sadržaje na osnovu svojih putovanja. Svaki edukativni materijal sadrži male koncepte koji su sastavljeni sa adaptivnim pitanjima prema relevantnim obrazovnim sadržajima. I na kraju, učenicima se daju adaptivni, interaktivni testovi koji pomažu učenicima da savladaju svaki obrazovni materijal. Video snimci preporučeni podstiču studente da isprave greške u vežbi, omogućavajući dugotrajno učenje. U pametnom razredu algoritmi mašinskog učenja uče kako učenik uči informacije, a pametna klasa omogućava učeniku da napreduje tek nakon što je stvarno shvatio prethodni sadržaj. Ovaj proces osigurava da nijedan učenik ne ostane zaostao.

Stvar koja me pokreće na sve ovo, jeste zato što želim da pomognem drugima, želim da vidim promene u životu ljudi, želim da se borim za bolju budućnost drugih, Afrike i celog sveta. Otkad imam znanje, kreativnost i liderske veštine tada mogu doprineti da zajednica i zajednice mogu imati koristi od trojke.

Kako ste započeli smartclass, i da li ste imali pomoć ili ste radili sve sami?

Nakon što sam 2015. godine završio sa srednjoškolskom školom, uspeo sam da dodelim razliku u naučnim predmetima (fizika, hemija, napredna matematika), trebao sam da se pridružim Prvom univerzitetu u svojoj zemlji (UDSM), Univerzitetu Dar Es Salaam, diplomirao naftno inženjerstvo ili telekomunikaciono inženjerstvo, ali sam tada odlučio da ne upišem univerzitet, vratio sam se u svoje selo i uštedeo kao predavač za predmete nauke. Uspem da otvorim centar zajedno sa svoja četiri prijatelja i dve godine koliko smo proveli u nastavi, u mogućnosti smo da pomognemo više od 1000 studenata da ostvare svoje akademske ciljeve i osećao sam se ponosno na sebe. Tada sam 2017.god odlučio da se pridružim UDSM-u za stepen aktuarskih nauka, ali osećao sam se kao da bih trebao nešto da pomognem ljudima u celoj Tanzaniji, a ne samo svojim seljanima, upoznao sam ljubaznog predavaca (Dr. Salvatori R. Kessi), delimo ideje a zatim osmislimo smartclass internetsku platformu koja broji više od 20.000 ukupnog broja korisnika i više od 5000 tutora / stručnjaka, gde bilo ko u zemlji može dobiti pristup tutorima za 30 sekundi nakon zahteva, odnosno onoga što polaznik želi naučiti.

Koji je vaš cilj sa smartclass-om? Šta želite da postignete sa tim?

Smartclass očekuje da će do 2025. godine privući više od 1.000.000 tutora i 2.000.000 učenika, Smartclass planira da do 2025. godine ostvari više od 1.000.000 sati predavanja, a dalje smartclass planovi su da privuku više finansiranja i investitore da podrže unapređenje platforme smartclass saradnjom u vezivanju više funkcija koje će podržavati viziju smartclass-a.

Do 2025. smartclass očekuju da će pomoći svima onima koji nikada nisu dobili pristup formalnom obrazovanju u Tanzaniji i istocnoj Africi, bar da im ojačaju znanje i veštine koje će im pomoći da opstanu u današnjem svetu. Broj Tanzanijaca koji nemaju pristup formalnom obrazovanju i onih koji svake godine odu na tržište rada bez ikakvih formalnih veština je oko 1,5 miliona mladih.

Do 2025. godine Smartclass očekuje i sledeće:

I. Prenošenje kvalitetnih i relevantnih veština mladim generacijama koje će im pomoći da unesu promene u svet inovacija i preduzetništva.

II. Kvalitet isporuke i relevantno formalno osnovno obrazovanje putem učenja u kući, podučavanja putem interneta i vanmrežnog podučavanja kako za urbane tako i za zabacene krajeve.

III. Da proizvede više od 300 preduzetnika u Tanzaniji sa veštinama za različite industrije i podrškom svima koji žele da uče svojim tempom.

IV. Smartclass očekuje da će biti najkorisnija platforma za učenike na Svahiliju širom sveta. Želimo da postignemo više od 300.000 sati. Završetak studija na Svahiliju.

Da li trenutno radite na nekim drugim projektima?

Ne, radim puno radno vreme u smatclass-u, odeljenju marketinga i odeljenju novog dizajnerskog odeljenja, jer će uskoro sledeće godine (2020.) tim smartclass-a uvesti pametni razred u Keniji i Ugandi.

Da li imate neke hobije osim tehnologije, računara i interneta?

Da, čitanje knjiga (ove godine sam procitao samo 24 knjige, cilj je da do decembra dovršim još 6 knjiga), slušanje spore i countri muzike i druženje u sportu, uglavnom fudbalu.

Imate li neke uzore i ljude na koje se ogledate?

Da, Strive Masiyiwa (osnivac Econet Vireless-a), Late Bob Collymore (CEO safaricom) i Mark Zuckerberg (osnivac Facebooka).

Koje savete možete da date drugim mladim ljudima koji bi želeli da učine nešto posebno u svom životu i pomognu drugima?

 • Prvo, moram da cenim rad koji su mladi do sada sprovodili u preoblikovanju sveta.
 • Za one koji još nisu započeli, moraju znati da je najveća motivacija da nastavimo sa izazovima.
 • Posao i preduzetništvo su stvari koje zahtevaju puno vremena, tako da moramo da volimo i brinemo o svom poslu.
 • Trebali bismo nastaviti pokušavati i reskirati da bismo izbegli strah od neuspeha ako želimo promeniti svet i sebe.
 • Takođe bi trebalo da verujemo u sebe, trebalo bi da imamo viziju i da se moramo povezati sa pravim ljudima koji će učiniti da naše ideje i snovi rastu.
 • Trebali bismo naučiti da preduzmemo akcije čim otkrijemo.

Šta za vas znaci preduzetnik?

Da li je sve u tome da razmišljate i radite stvari drugačije, jer verujem da možete biti preduzetnik i raditi za nekoga drugog, pa se preduzetnik bavi istraživanjem znanja o svojoj okolini i stvaranjem novih mogućnosti, pa mogu reći da se preduzetnik bavi besplatnim deljenjem ideja i slave takozvane neuspehe kao učenje i rastuća iskustva.

One thought on “Obrazovanje najbolje sredstvo života – Intervju sa: Adamom Duma iz Tanzanije

 • 16/09/2019 at 6:35 pm
  Permalink

  Great article. Keep up..

Comments are closed.