Od 1. januara zabranjene plastične kese, ali biorazgradive nisu pametno rešenje

Zabrana korišćenja plastičnih kesa u Beogradu počela je sa primenom prvog dana Nove godine, a kao alternativa su već počele da se koriste takozvane biorazgradive. Međutim, iako se u prvi mah činilo da je ovo bolje rešenje, pojedini stručnjaci tvrde da je reč o svojevrsnoj prevari i da su one čak i štetnije po okolinu!

Umesto dosadašnjih plastičnih kesa, trgovci su sa početkom primene novog zakona, 1. januara, počeli da koriste papirne kese, ili one biorazgradive. Kako su objasnili, to se čini kako bi se smanjila proizvodnja novih, i smanjila štetnost po životnu sredinu.

Međutim, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, prof. dr Branka Binić, šef katedre na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu objasnila je da biorazgradive kese na tržištu Srbije ne postoje.

– Biorazgradive kese znače da ih razgrađuju mikroorganizmi iz nekog okruženja pod određenim uslovima i da se one razgrađuju na ugljendioksid, vodu i biomasu koja bi se vraćala u zemlju. “Ziro vejst” (da ne postoje otpaci štetni po prirodu) je samo ako vratimo u zemlju ponovo ono što smo iskoristili a uzeli smo odatle – započela je objašnjenje ova profesorka.

Međutim, kako tvrdi ona, u ove kese koje mi imamo, dodaju se aditivi, kako bi se lakše razgrađivale.

– To se zove u Evropi oksidegrabilne i one su zabranjene zbog toga što je ustanovljeno da se one samo rasparčavaju i stvaraju upravo jos brže onu mikroplastiku koja ustvari zagađuje vodotokove i mora – objasnila je između ostalog profesorka Binić.

Izvor: blic.rs