Od zaljubljenosti do batina put (ni)je kratak

Kako prepoznati da će se nečija bračna sreća prevoriti u noćnu moru? Dešava li se tako nešto za mesec, godinu ili dve? Kako žrtvi staviti do znanja da ste svesni njene patnje? I, što je najvažnije – kako joj pomoći, a da celu situaciju ne učinite gorom?

Jedan ovdašnji tabloid je pre izvesnog vremena, verujem nehotice, dao tačnu i sažetu dijagnozu bračnog nasilja.

Kako prepoznati da će se nečija bračna sreća prevoriti u noćnu moru

Na centralnom delu naslovne strane – “Pripreme za svadbu veka”, a odmah ispod toga “Muž me je tukao i dok sam dojila dete”.

Akteri “Svadbe veka” nisu važni za ovu priču i želim im svu sreću, kao što bih je poželela bilo kojim mladencima.

Nažalost, čini mi se da pomenuta naslovna strana odgovara scenariju bračne nesreće mnogih žena čije su priče osvanule na stranicama crne hronike.

Ili onih za čiju patnju nikad niko ne sazna, čak ni bližnji.

Retko me naslovne strane tabloida nateraju na duboko promišljanje (uglavnom izazivaju zgražavanje i gađenje), ali ova naslovnica mi je već danima pred očima.

Naterala me je da se prisetim nekih zaljubljenih parova čiji se bračni život raspao za svega nekoliko godina.

A sve je počelo prilično bajkovito – zaklinjanje na večnu ljubav, svadbena zvona, lumpovanje i veselje.

Nisam cinik, znam mnoge parove čija bračna sreća traje decenijama. Uz mnogo truda i kompromisa, pretpostavljam.

Šta se dešava iza zatvorenih vrata

Ali, poslednjih dana mi padaju na pamet priče onih parova za koje sam bila uverena da će potrajati, a ipak nisu. I koliko sam bila iznenađena i šokirana kad sam shvatila šta se dešava iza zatvorenih vrata.

Koliko takvih parova poznajete? Pitate li se kako su vam promakli znaci da nešto nije u redu? Ili, kako su njoj promakli znaci da se prepušta u ruke nasilniku?

Šta je znak da se ljubavna priča kreće u pogrešnom pravcu?

Crvene cipele postale su simbol žena ubijenih u porodičnom nasilju

Crvene cipele postale su simbol žena ubijenih u porodičnom nasilju

Da li se ljubomorni ispadi tumače kao znak da je “ludo voli”? Bezbroj poziva i poruka koje prima čim mu nije u vidnom polju kao znak “da ne može bez nje”? Insistiranje da ne nosi kratke suknje i dekoltirane majice kao znak da želi da lepotu “sačuva samo za njega”?

Kako se čovek pun nežnosti i ljubavi pretvara u gnevnog monstruma? Šta je okidač? Da li je nasilnik “čučao” u njemu ili ga je najednom “zaposela neka mračna sila”?

Okidač koji “budi” nasilnika

Poznajem parove čija je bračna sreće nestala onog trenutka kad su postali roditelji.

Zvuči apsurdno i strašno, ali onog trenutka kada su prestali da gledaju samo jedno u drugo, počeli su da primećuju koliko nisu jedno za drugo.

Svađe su, korak po korak, prerasle u fizički obračun. I jasno vam je ko je u toj priči izvukao deblji kraj.

Nekad je okidač neuspeh na poslu ili otkaz. A nekada je to uspeh.

Znam muškarca koji je najnežniji muž bio onda kada je njegova žena imala mračne periode u karijeri. Kad god bi uspela da se osovi na noge i kada bi njen poslovni život počeo da cveta, njen privatni život se pretvarao u pakao. Nije mogao da podnese da bude uspešnija od njega.

Pitanje je i šta učiniti ako primetite da neko srlja u nevolju? Kako da budete sigurni da je vaša procena tačna? Kako se umešati u nečiji život, a da se ne osećate kao uljez?

Možda je dovoljno da žrtvu podsetite da ne mora da bude žrtva. Da nije dužna da trpi nasilje. Da ima pravo da upravlja sopstvenim životom.

I da, pre svega, ne bude deo crne statistike.

Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 28 žena. Tokom protekle decenije 320 žena ubili su njihovi partneri.

Većina njih nikome nije prijavila nasilnika.

Izvor: RTS