Odgovornost političara što BiH nema vlasti

Ambasdor Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio je da za BiH nije rekord nemati vlast više od godinu dana od izbora, jer je bilo i dužih perioda, ali da u demokratskoj zemlji nije normalno čekati ovoliko dugo da se vlast konstituiše.

Podsećajući da vlast nije konstituisana u više kantona, Federaciji BiH, te na nivou BiH, Fild je rekao da ima i onih koji su izabrani, ali ne rade svoj posao.

– Poslanici uredno uzimaju svoje plate, ali ne rade za one koji su ih izabrali, naveo je Fild u intervjuu za Dnevni avaz.

On je istakao da je formiranje vlasti jedino i isključivo odgovornost domaćih političara.

– Oni to treba da reše i moraju biti odgovorni. Neka sednu i ozbiljno razgovaraju kako da se vlast konstituiše, na temeljima kompromisa i fokusiranosti – dodao je britanski ambasador. 

Prema njegovim rečima, konstituisanje vlasti samo po sebi ne rešava ništa, već je podjednako potrebno da vlast sprovodi reforme i radi za građane.

Govoreći o inicijativi za osnivanje “mini šengena”, Fild je ocenio da je iza te inicijative nastojanje da se region bolje poveže, što je Velika Britanija zagovarala i zagovara putem Berlinskog procesa.

Britanski ambasador je poručio povlačenje njegove zemlje iz EU neće promeniti odnos prema zapadnom Balkanu u celini, a posebno ne prema BiH.

– U stvari, od referenduma imamo povećanje angažmana Velike Britanije ovde. Imamo više programa, više osoblja u ambasadi – naveo je Fild i dodao da se nada da će Velika Britanija i nakon izlaska iz EU iznaći način da i dalje bude deo Eufora.

Izvor: BN/Srna