Odlazak Marine Tucaković

Tekstopisac Marina Tucaković preminula je u 67. godini posle teške bolesti, prenele su agencije. Brojni saradnici se opraštaju na društvenim mrežama sa autorkom mnogobrojnih muzičkih hitova, koja je sarađivala sa mnogim zvezdama pop scene na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

„Umrla je brzo, par dana nakon što je hospitalizovana. Njena bolest je već nekoliko meseci vodila bitku protiv nje, a kovid je uspeo da je pokosi za samo nekoliko dana. Umrla je van svoje kuće, u nesvesnom stanju, i otišla na nebo ostavivši svoje najbliže”, saopštili su članovi njene porodice, muž i sin, potvrdivši da je umrla usled komplikacija izazvanih oboljenjem kovid 19 nakon višegodišnje borbe s rakom, preneo je Tanjug. Oni su istakli da se ona uvek odgovorno pazila za ovih godinu i po dana pandemije, ali da je samo jedan trenutak bio potreban da bude izložena virusu koji je obesmislio godine njene bitke s rakom. „Nije stigla da primi prvu dozu vakcine zbog terapije koju je upravo završila. Slaba i bolesna, nije imala tu sreću da sebe zaštiti, a to joj je bila želja”, napisali su članovi porodice.

Zahvalivši svima koji su uputili reči saučešća i podrške, dodali su da je njena želja bila da se sahrana obavi intimno, u krugu najuže porodice i prijatelja, u porodičnoj grobnici, uz prisustvo sveštenika i uz opelo. Najavili su da će, kako bi ispoštovali prijatelje, saradnike, poštovaoce, a i javnost, biti održana komemoracija nakon 40 dana žalosti, a tačan datum i mesto događaja biće naknadno saopšteni pod okriljem uprave grada.

Marina Tucaković je rođena u Beogradu 4. novembar 1953. godine i bila je jugoslovenski i najpoznatiji srpski tekstopisac. U rodnom gradu je završila Ekonomski fakultet. Sa devetnaest godina počela je da se bavi pisanjem tekstova za pesme, uglavnom pop (kasnije i turbo-folk) žanra, od kojih su mnoge u domenu pop kulture postale i ostale veliki hitovi.

Karijeru tekstopisca počela je sarađujući s grupom „Zana“, za koju je napisala hit „Dodirni mi kolena” koji je doživeo brojne prepeve i po kojem je i danas svi najviše pamte. Pesma je objavljena 1982. godine i odmah je postala veoma popularna. Osim za grupu „Zana”, pisala je za još brojne izvođače: Slađanu Milošević, Olivera Mandića, Zdravka Čolića, Masima Savića… Ovom spisku se pridružuje i poduži spisak folk izvođača kojima se kasnije okrenula. Važila je za najvećeg hitmejkera u bivšoj Jugoslaviji, napisavši više od 4.000 pesama. Pisala je za rokere, pop pevače i pevačice, ali je zaslužna i za uspešne karijere mnogih folk izvođača.

„Meni je ključna priča osoba za koju pišem, ali i njeno visočanstvo melodija – kad me povuče, onda sam tu car, a kad me ne vuče bude malo rutine i napinjanja”, govorila je Marina Tucaković koja je, kako je sama otkrila jednom prilikom, za za samo jedan stih pesme „Zora je” Nede Ukraden zaradila  100.000 evra.

Njen život su obeležili brojni srećni, ali i bolni trenuci. Sa suprugom Alksandrom Radulovićem ima sina Milana, a njihov drugi sin Miloš je iznenada preminuo 2008. godine, posle čega se nikada nije potpuno oporavila.

Izvor: politika.rs