Odlažu li se Olimpijske igre – pritisak na MOK sve je veći

Sve je više sportskih organizacija koje zbog pandemije koronavirusa traže od Međunarodnog olimpijskog komiteta da odloži Olimpijske igre u Tokiju, iako MOK u ovom trenutku odbija da kaže čak i ono što svi vide – da je takmičenje pod znakom pitanja.

Glas je sada stigao iz Sjedinjenih Američkih Država – imaju šta da kažu i iz atletskog i plivačkog nacionalnog saveza.

– Svesni smo težine ovog zahteva i koliko je teško logistički koordinirati odlaganje Olimpijskih igara s obzirom na rasporede brojnih sportskih saveza, sportista, sponzora i ostalih. Ali, planirani termin nakon svega što se dešava usled aktuene globalne situacije ne bi bio u najboljem interesu sportista – stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik Atletskog saveza SAD Maks Sigel.

Slično misle i američki plivači…

„Videli smo kako su se životi naših sportista okrenuli i zato je prava i odgovorna stvar staviti zdravlje na prvo mesto i na pravi način prepoznati štetu koju je pandemija napravila pripremama sportista”, navodi se u saopštenju Plivačkog saveza.

OLIMPIJSKI PLAMEN – SVETLO NA KRAJU TUNELA

Za odlaganje OI su do sada izjasnili i Atletski savez Nemačke, te olimpijski komiteti Brazila i Norveške, ali Međunarodni olimpijski komitet ne popušta. Nedavno je predsednik MOK-a Tomas Bah saopštio da ta organizacija ne planira da otkazuje takmičenje čiji je početak planiran za 24. jul.

– Otkazivanje uopšte nije tema. Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga jer imamo četiri i po meseca do početka Igara. Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za rešiti je nesigurnost. Niko vam danas ne može reći što će biti sutra, za 20 dana, a najmanje za četiri meseca – kaže Bah.

Japan bi, kako se predviđa, tokom Igara trebalo da poseti oko 600 hiljada ljudi iz inostranstva, računajući i sportiste. A svakako je bitan i finansijski aspekt – pripreme za OI su koštale minimum 12 milijardi dolara, uz to su sponzori spremni da tokom Igara troše milijarde.

– Kakva god odluka bila, neće presuditi finansijski interesi. Zaštita zdravlja svakog učesnika i ograničavanje virusa su glavni ciljevi. Svi smo zabrinuti, to ne krijemo. I želimo da, koliko god dugačak ovaj tunel bio, olimpijski plamen bude svetlo na kraju tog tunela – poručio je Bah.

WADA: MORAMO DA NASTAVIMO TESTIRANJA

A Svetska antidoping agencija (WADA) objavila je da njeni kontrolori moraju nastave da testiraju sportiste bez obzira na pandemiju koronavirusa. U smernicama WADA stoji da mora da se osigura adekvatna zaštita za sportiste i kontrolore, ali i „integritet testnih programa, pogotovo jer se približavaju Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju”. Posebno je naglašeno da osobe koje uzimaju uzorke od sportista ne smeju da imati nikakve simptome Covid-19…

„U zemljama u kojima testiranje više nije moguće, nacionalne organizacije i savezi moraju da sarađuju sa WADA kada se situacija vrati u normalu. Bez obzira na pandemiju sportisti moraju da znati kako mogu da budu kontrolisani bilo kada i bilo gde”, ističe WADA.

Izvor: Vijesti.me