Odloženi pregovori Turske i Grčke u sedištu NATO

Pregovori turskih i grčkih zvaničnika u sjedištu NATO-a o tome kako da se izbegne vojna eskalacija u istočnom Sredozemlju, odgođeni su za četvrtak, saopštili su izvori iz turskog Ministarstva odbrane.

Vojne delegacije dve zemlje članice NATO-a trebalo je danas da ragovaraju u sedištu Alijanse u Briselu, ali turski izvori kažu da je sastanak odgođen do četvrtka, prenosi Rojters.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je Grčku za odustanje od sporazuma o održavanju tehničkih pregovora, koji se neće baviti osnovnim teritorijalnim sporom, ali bi moglo da se razgovara o uspostavljanju vruće linije između dve vojske i stalnom korišćenju pomorskih pozivnih znakova.

“Ako Grčka veruje u sebe, ako ima hrabrosti i veruje svojoj tezi, onda neka dođe i sedne za sto”, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Iz Atine poručuju da bilo kakvi razgovori zahtevaju odlazak turskih brodova iz spornih voda, a neimenovani grčki izvor rekao je za Rojters da prisustvo tih brodova dovodi do tenzija i “koncentracije velikog broja vojnih snaga u toj oblasti”.

Grčka predsednica Katerina Sakelaropulu rekla je da ta zemlja želi dijalog, ali ne “pod pretnjama, ucenama i provokacijama”.

Grčka, takođe, traži od Evropske unije da uvede sankcije Turskoj.

Pregovori, koje je prošle sedmice najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, imaju za cilj da spreče eskalaciju koja može da proistekne iz incidenata, poput prošlomesečnog sudara grčkih i turskih vojnih brodova.

Izvor: Vijesti.me