Odnosi Berlina i Vašingtona neće se poboljšati ako Tramp izgubi

Odnosi Berlina i Vašingtona neće se automatski poboljšati ukoliko Donald Tramp izgubi na predstojećim predsedničkim izborima, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

„Oni u Evropi koji računaju da će se sve promeniti u Beloj kući trebalo bi da se pripreme na činjenicu da čak i u tom slučaju, odnosi neće biti opušteni kao što su nekada bili”, rekao je Mas za Rajniše post i dodao da se promenila američka spoljna i bezbednosna politika i to ne samo od Trampovog dolaska na vlast, navodi briselski „Politiko” prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, Berlin radi na tome da transatlantski odnosi imaju budućnost bez obzira na razlike u mišljenju.

„Videli smo da je komunikacija otežana i da Bela kuća donosi odluke bez prethodnog razgovora sa partnerima u Evropi. Ali nama je potrebna SAD u budućnosti. I obrnuto. SAD ostaju naš najvažniji partner van Evrope”, rekao je Mas.

Upitan da prokomentariše Trampove pokušaje da se Rusija vrati u G7, Mas je rekao da to ne podržava i da je glavni razlog za to aneksija Krima i sukobi u istočnoj Ukrajini.

„Dok ne nađemo rešenje nema šanse da se to desi. Sama Rusija može najviše da doprinese ponovnom otvaranju tih vrata”, rekao je Mas.

Izvor: politika.rs