Odnosi Rusije i Amerike su na apsolutnoj nuli

(Freepik)

MOSKVA – Rusija nema nikakve odnose sa Amerikom, oni su na apsolutnoj nuli, odnosno nije ih moguće dodatno zamrzavati.

„Sada nemamo nikakve odnose sa Amerikom, oni su na nuli po Kalvinovoj skali. I njihovo odmrzavanje sada nije potrebno. I za sada nije potrebno ni pregovarati s njima. To je štetno po Rusiju”, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, prenosi Tanjug.

On smatra je da je sada najnepovoljnije moguće vreme za nove pregovore sa Amerikom o produžavanju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

„To će zavisiti od odluke predsednika države. Kao čovek koji ima direktan odnos prema tom sporazumu i koji ga je potpisao 2010. godine, smatram da je sada najnepovoljnije moguće vreme za nove pregovore”, rekao je Medvedev.

Prema njegovoj oceni, još prošle godine su pregovori vođeni u izmenjenim okolnostima, a sada su u „mrtvoj zoni”.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena produžila je za pet godina, odnosno do 2026. godine, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, koji omogućava jedinstvenu rusko-američku kontrolu nad nuklearnim naoružanjem.

Rusija i Amerika su počele usaglašavanje parametara budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali su prekinule dijalog nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Američki Stejt department je saopštio da je Vašington spreman da razmotri mogućnost nove runde strateškog dijaloga s Rusijom, ali da želi dokaze o dobronamernom pristupu Moskve.

Izvor: politika.rs