Okončanje političkog haosa u Boliviji

Bolivijska privremena vlada i zastupnici stranke bivšeg predsednika Eva Moralesa, koji je u egzilu u Meksiku, postigli su sporazum kasno u četvrtak o održavanju novih izbora, što bi moglo pomoći u rešavanju političke krize u toj južnoameričkoj zemlji.

Na kasnovečernjoj sednici bolivijskog Senata, predsednica tog doma, članica Moralesove stranke MAS, rekla je da je dogovoreno da se ide prema novim izborima nakon nedelje protesta i nasilja koji su doveli do toga da levičarski čelnik Morales pod pritiskom podnese ostavku u nedelju.

“Danas jeistorijski dan jer smo uspeli postići dogovor između opozicije i vlade s jedinim ciljem da se održe novi izbori što je pre moguće, kako bi uspostavili mir u našoj zemlji i pre svega obranili demokraciju”, rekla je Monica Eva Copa Murga.

Ona je pozvala bolivijske snage sigurnosti, suočene sa sukobima na ulicama s Moralesovim pristašama, da se s poštovanjem odnose prema domorodačkim skupinama u zemlji.

“Oslobodimo se boja, radikalnih stajališta, jer je mir ono što naša zemlja sada traži”, kazala je.

Bolivijska privremena predsednica Jeanine Anez, koja je preuzela dužnost u utorak, ranije je dala naznake da želi popraviti odnose s Moralesovom strankom. Međutim, kazala je da se Morales neće smeti kandidirati na predstojećim izborima. 

Anez nije objavila datum novih izbora, ali ih prema ustavu mora sazvati u roku od 90 dana otkako je preuzela dužnost u utorak.

Moralesova 14-godišnja socijalistička vlast okončana je u nasilnim protestima nakon optužbi o nameštanju glasova na izborima. Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima Moralesovih protivnika, pristalica i policije otkako su prvi put izbili protesti pre tri nedelje.

Izvor: Jutarnji.hr