OKREĆE LI SE MAĐARSKA AUTORITARNIM REŽIMIMA?

Mađarski premijer Viktor Orban prima u četvrtak turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, nedelju dana nakon što je mađarsku prestolnicu posetio ruski šef države Vladimir Putin, što hrani špekulacije da se mađarski šef vlade sve više okreće autoritarnim režimima.

Erdogan je u Budimpešti u službenu posetu bio pre godinu dana, i to je bio njegov zadnji bilateralni susret u jednoj zemlji Evropske unije budući da većina evropskih čelnika jasno pokazuje svoje rezerve prema turskom predsedniku, koji doživljava kritike zbog svojeg antidemokratskog ponašanja.

Odnosi su se samo pogoršali s vojnom ofanzivom koju je Ankara pokrenula početkom oktobra na severoistoku Sirije.

Turska je optužena da slabi borbu protiv raspršenih elemenata Islamske države, usmeravajući se na kurdsku miliciju YPG-a, koja je bila snažan otpor borbe protiv džihadista IS-a.

Ali Budimpešta je, za razliku od ostalih evropskih glavnih gradova, prihvatila argumente predsednika Erdogana, ocenjujući da je vojna ofanziva u interesu Evrope kako bi se izbeglo povećanje broja izbeglica koji napuštaju Tursku.

Na sastanku u Kazahstanu u oktobru, Erdogan je osobno zahvalio mađarskom čelniku na njegovoj potpori.

Nekoliko hiljada demonstranata očekuje se u četvrtak u mađarskom glavnom gradu, na poziv više organizacija civilnog društva “solidarnih s kurdskim narodom i protiv primanja diktatora” u Mađarskoj.

Orban i Erdogan trebali bi tokom poslepodneva održati konferenciju za novinare.

Orban je u julu 2018. bio jedan od retkih evropskih zvaničnika koji su napravili svečanosti inauguracije turskog čelnika  na njegov drugi mandat.

Izvor: Jutarnji.hr