Okršaj Britanije i EU oko trgovine

Evropska unija i Britanija juče su se sukobile oko trgovinskog dogovora nakon bregzita, a dve strane su predočile potpuno različite vizije budućeg odnosa koji bi mogao rezultirati dodatnim udaljavanjem Londona od bloka.

Svega tri dana od kako je Britanija zvanično napustila EU, obe strane su predstavile svoje ciljeve, a ispostavilo se da će pitanje hoće li London pristati da se povinuje trgovinskim pravilima EU definisati ton pregovora.

Obe strane žele da postignu trgovinski sporazum, ali je Britanija odredila rok do kraja godine a EU je upozorila da ukoliko premijer Boris Džonson želi sporazum koji neće uključivati kvote i carine onda će morati da se pridržava njihovih pravila.

Džonson je kazao da to neće učiniti, a u govoru u kojem je podsetio na prošle britanske trgovinske uspehe, obećao je da će njegova vlada ponovo biti šampion slobodne trgovine i ljubomorno čuvati novostečeni „suverenitet” njegove zemlje.

„Čovečanstvu je potrebno… da neka zemlja skine naočari Klarka Kenta uđe u telefonsku govornicu i izađe sa plaštom kao snažni branitelj prava populacija na zemlji i njihovog prava da slobodno međusobno trguju”, kazao je Džonson. Rekavši da je Britanija spremna „za tu ulogu” Džonson je istakao da je London voljan da prihvati sporazum sa EU, najvećim trgovinskim blokom na svetu poput onog koji imaju sa Kanadom, čija pravila nisu usklađena sa onima EU.

„Nema potrebe da sporazum o slobodnoj trgovini uključuje prihvatanje propisa EU”, rekao je Džonson i u suprotnom zapretio odustajanjem od sporazuma. Prema sporazumu EU – Kanada, uvozne carine za većinu robe su ukinute mada i dalje postoje neke carine i provere PDV-a.

„Pitanje je hoćemo li postići trgovinski sporazum poput onog koji EU ima sa Kanadom ili će to više biti poput odnosa bloka sa Australijom”, kazao je Džonson.

Većina trgovine između EU i Australija sada se odvija prema osnovnim pravilima Svetske trgovinske organizacije, mada postoje određeni sporazumi za pojedine proizvode. Australja je u procesu pregovora o trgovinskom sporazumu sa 27-članom EU.
EU sa druge strane ne želi da Britanija podriva njena pravila.

Brisel tvrdi da želi ambiciozni sporazum bez tarifa i kvota, ali je jasno stavio do znanja da će to biti uslovljeno otvorenom i lojalnom konkurencijom između dve strane, kazao je evropski pregovarač za breksit Mišel Barnije. On je upozorio da EU neće prihvatiti da na njenim vratima nastane deregulisana privreda, koja bi profitirala od „prednosti nelojalne konkurencije”.

Sporazum treba da bude zaključen na osnovu „mehanizama koji dozvoljavaju da se održe visoke norme koje imamo po socijalnim, ekološkim, klimatskim, fiskalnim pitanjima i pitanjima državne pomoći”, rekao je Barnije.

Izvor: vijesti.me