Olaf Šolc ne planira odlazak u Kijev koji je odbio nemačkog predsednika

Nemački kancelar Olaf Šolc nagovestio je danas da u ovoj fazi ne planira da ide u Kijev što je od njega zatražio Volodimir Zelenski, ocenivši kao „iritirajuću” odluku ukrajinskog predsednika da ne primi šefa nemačke države.

Na pitanje javnog radija RBB da li će otići u Ukrajinu, kancelar je ponovio da je u redovnom kontaktu s ukrajinskim predsednikom i da je bio u Kijevu neposredno pre početka ruske invazije 24. februara, nagoveštavajući da mu ponavljanje takve posete nije u planu.

„Gotovo nema ni jednog drugog šefa države ili vlade koji ima tako intenzivne kontakte sa mnom”, rekao je Šolc, prenosi Beta.

Ranije je savetnik Zelenskog rekao za javnu televiziju ZDF da ukrajinski zvaničnici i dalje očekuju od nemačkog kancelara da odmah donese praktične odluke kao što je isporuka oružja.

Trzavica između Nemačke i Ukrajine su izbile posle jučerašnjeg odbijanja Zelenskog da primi nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera koji je želeo da dođe u Kijev sa delegacijama Poljske i baltičkih zemalja. ;

Nemačka je već isporučila defanzivno oružje Ukrajini, ali Šolc je više dana pod pritiskom čak i unutar svoje vladajuće većine, da odobri slanje ofanzivng oružja, kao što su oklopna vozila.

Socijaldemokratska partija (SPD) i dalje pruža otpor isporuci teškog naoružanja. Poslanik Džo Vajngarte ukazao je na opasnost da se Nemačka time postepeno uvuče u rat.

Izvor: politika.rs