Omikron soj: Kakva je stvarna pretnja po zdravlje?

Prvi izveštaji o brzom širenju soja omikrona u Južnoj Africi u početku su bili zastrašujući, ali su onda počeli da nude izvesnu nadu.

Nova varijanta je možda brzo pretekla druge sojeve virusa u Južnoj Africi, gde je leto počelo, ali izgleda da su slučajevi kovida 19 do sada bili izuzetno blagi.

Nakon toga je usledio izveštaj koji pokazuje da soj nosi deo genetskog materijala koji je veoma sličan segmentima koronavirusa koji izaziva prehladu i zove se HCoV-229E.

Nekoliko istraživača je reklo da bi to moglo da ukazuje na to da ovaj soj više liči na smetnju nego na velikog ubicu, prenosi CNN.

Mnogi stručnjaci za zarazne bolesti predviđaju da će novi koronavirus, nazvan SARS-CoV-2, ići u tom smeru, evoluirajući u blaži oblik koji se pridružuje godišnjoj mešavini sezonskih respiratornih virusa.

Da li ovo može da bude soj koji kreće tim putem?

Prerano je za razmišljanje o tome, izjavilo je nekoliko stručnjaka za CNN. Prvo, ovaj segment genetskog materijala može da podseća na deo virusa prehlade, ali je veoma teško reći da je SARS-CoV-2 počeo da evoluira u nešto blaže.

“Ideja da je ova varijanta blaža je čista spekulacija. Nema razloga da se tako misli”, rekao je Majkl Vorobi, koji vodi odeljenje za evolucionu biologiju na Univerzitetu u Arizoni.

“Pored toga, nije bilo dovoljno vremena da se potvrdi da omikron izaziva uglavnom blagu bolest. Potrebno je od dva dana do dve nedelje da se simptomi razviju nakon izlaganja koronavirusu. Nije bilo dovoljno vremena da se sazna kolika je verovatnoća da će omikron izazvati tešku bolest”, kaže dr Vilijam Šafner, medicinski direktor Nacionalne fondacije za infektivne bolesti i specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt.

Podaci iz Južne Afrike, prve zemlje koja je uočila soj omikrona, izgledaju obećavajuće, ali svakako treba biti oprezan.

Takođe postaje očigledno da je omikron veoma zarazan. “Tokom protekle nedelje, broj dnevnih infekcija se povećao pet puta”, rekao je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa u nedeljnom saopštenju u ponedeljak.

“Virus, koji je zarazniji i izaziva blažu bolest, je upravo ono što su naučnici očekivali. Oni veruju da bi ovaj koronavirus mogao da evoluira i postane sličniji drugim virusima prehlade, ali još uvek ne mogu da budu sigurni. Pored toga, nejasno je da li omikron može da pomeri deltu u zemljama poput SAD”, ističe dr Kristal Votson iz Džon Hopkinsa.

Izvor: b92.net