Opozicija formira vladu u Češkoj?

Dve glavne opozicione grupe u Češkoj obezbedile su većinu na parlamentarnim izborima i imaće šansu da formiraju vladu, rekao je danas Petr Fiala, lider koalicije Zajedno koja pripada desnom centru.

Koalicija Zajedno je na putu da osvoji izbore, jer ima blagu prednost u odnosu na partiju ANO, premijera Andreja Babiša, na osnovu 99 odsto izbrojanih glasova, preneo je Rojters.

Parlamentarni izbori u Českoj, članici EU i NATO, održani su neposredno nakon što je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u projektu nazvanom Pandorini papiri izvestio o detaljima finansijskog poslovanja Babiša, dodaje AP.

Češka vladajuća stranka premijera Andreja Babiša ANO vodila je sa 30,14 odsto osvojenih glasova na današnjim parlamentarnim izborima, na osnovu rezultata 20 odsto prebrojanih glasova.

Na drugom mestu se nalazi opoziciona stranka Zajedno, koja je osvojila 23,78 procenata, dok je liberalna koalicija Pirati/Gradonačelnici osvojila 13,42 odsto glasova birača, preneo je Rojters.

ANO češkog premijera Andreja Babiša, milijardera i populiste osvojio je i više glasova nego što su predviđala ispitivanja javnog mnjenja, ali je i dalje neizvesno da li će moći da formira koalicionu vladu.

Novinari tvrde da je Babiš (67) uložio više od 20 miliona dolara u ofšor kompanije za kupovinu 16 nekretnina u Francuskoj, ali on negira da je kršio zakon.

Izvor: politika.rs