Opozicija upozorava na „zaevizam” i po ostavci Zaeva

Verovatni mandatar Dimitar Kovačevski slediće politiku bivšeg premijera, koji se nije u svemu slagao s predsednikom Stevom Pendarovskim. – Potresi među funkcionerima SDSM-a

Specijalno za „Politiku”

Skoplje – Pošto je dosadašnji predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev i formalno uputio ostavku predsedniku Sobranja Talatu Džaferiju, koji je juče konstatovao ostavku pred poslanicima ovog zakonodavnog tela, Stevo Pendarovski, predsednik države, može da postupi po ustavnim ovlašćenjima i kandidatu za premijera dodeli mandat da sastavi vladu. Prema političkoj logici, to će biti Dimitar Kovačevski, novi lider partije SDSM. Po Ustavu RSM, imenovanje novog premijera dogodiće se u roku od 20 dana po prijemu mandata od predsednika države.

Iako je nakon izgubljenih lokalnih izbora Zoran Zaev najavio ostavke na obe funkcije – i partijsku i premijersku – ostavku na premijersku dužnost formalizovao je tek prekjuče. Na čelo partije došao je Kovačevski, koji je učestvovao u kreiranju nove i stabilne parlamentarne većine. Zahvaljujući podršci albanske partije Alternativa, formirana je većina koja bi mogla da održi vlast do kraja mandata, još dve i po godine.

Ulazak u EU ostaće primarni strateški cilj Severne Makedonije. Novi premijer radiće i na jačanju dobrosusedskih odnosa i snaženju inicijative „Otvoreni Balkan”. I na unutrašnjem i na spoljnom planu biće suočen s brojnim političkim barijerama, koje zadiru i u globalne strateške ciljeve. Nisu zanemarljivi ni sukobljeni unutarpartijski interesi.

Među prvima koji su odbili da budu u novoj vladi nalazi se potpredsednica vlade i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, čiju je oblast predsednik države pohvalio u svom ekspozeu. Ona je pre lokalnih izbora izrazila neslaganje s politikom Zaeva, ukazavši na propuste koje narod ne oprašta, što se i potvrdilo na lokalnim izborima. Među velikim iznenađenjima je i stav potpredsednika vlade Nikole Dimitrova, koji je potpisnik Prespanskog dogovora kao ministar inostranih poslova. I je odbio nastavak političke karijere u vladi koju će predvoditi Kovačevski.

Opozicija, na čelu s VMRO-DPMNE, novu vladu vidi kao telo kojim će upravljati Zaev, nazivajući njeno upravljanje „zaevizmom”. Opozicija se aktivno bori za vanredne parlamentarne izbore, koji bi se mogli dogoditi sredinom iduće godine, kako bi se, tvrde, sprečio kriminal u državi i omogućio perspektivni put Severne Makedonije.

Pendarovski i Zaev imali su različite poglede na mnoga politička pitanja. Predsednik se u svom ekspozeu nije osvrtao na regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan”, što se očekivalo barem u delu koji se odnosi na dobrosusedske odnose. I pored toga što ovu inicijativu podržavaju SAD, koje su strateški partner RSM, Pendarovski nije dao podršku Zaevu za ovu inicijativu, koja za sada obuhvata Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju. Čak je i EU promenila stav, bar po rečima komesara Varheljija, koji je pozvao Podgoricu, Sarajevo i Prištinu da se priključe „Otvorenom Balkanu” i budu korak bliže EU.

Nova vlada Severne Makedonije, sasvim sigurno, delovaće u teškom trenutku – suočena sa zdravstvenom, energetskom i političkom krizom. Budući da je predsednik države otvoreno naglasio da je postojalo neslaganje s politikom Zorana Zaeva, jasno je da ni Kovačevski neće dobiti podršku predsednika države ako tu politiku nastavi, a vrlo je izvesno da hoće.

Ukoliko se ovo predviđanje obistini, Pendarovski bi mogao da bude sankcionisan od strane partije koja ga je, kao nezavisnog kandidata, podržala na izborima. Jedna od mogućnosti je i impičment predsednika u Sobranju, jer parlamentarna vlast ima većinu, a opozicija bi to mogla da podrži kao šansu za vanredne predsedničke i parlamentarne izbore.

Izvor: politika/zeljko šajn