Opšta mobilizacija u Donjecku i Lugansku

Od jutros 12 kršenja prekida vatre na istoku Ukrajine, tvrde u Kijevu.- LNR: U poslednja 24 časa Ukrajina 31 put prekršila prekid vatre.- Ukrajinska vojska ugrozila vodosnabdevanje

Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik potpisao je danas ukaz o opštoj mobilizaciji, javljaju ruske agencije.

„Doneo sam odluku da objavim opštu mobilizaciju na teritoriji Luganske Narodne Republike”, navedeno je u ukazu Pasečnika.

Prethodno je predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin proglasio opštu mobilizaciju.

Pašinjin i Pasečnik juče su objavili početak evakuacije građana u Rostovku oblast u Rusiji, navodeći da će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uskoro izdati naređenje za napad na Donbas, navodi Interfaks, a prenosi Tanjug.

Ukrajina, međutim, tvrdi da ne priprema operaciju u Donbasu.

Kijev: Od jutros 12 kršenja prekida vatre na istoku zemlje

KIJEV – Ukrajinska vojska saopštila je da je od ranih jutarnjih sati zabeležila 12 kršenja primirja od strane proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, ukupno 66 puta u prethodna 24 sata.

U saopštenju ukrajinske vojske objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici, navodi se da su „separatisti otvorili vatru na više od 20 naselja, koristeći tešku artiljeriju koja je zabranjena sporazumima iz Minska”, prenosi Rojters.

Incidenti i granatiranja preko linije koja razdvaja vladine i proruske snage naglo su porasli ove nedelje, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijama.

Vlada u Kijevu demantovala je najave Moskve da bi Kijev mogao da pokrene ofanzivu na istoku Ukrajine.

U međuvremenu, na Telegram kanalu Centra za koordinaciju i kontrolu prekida vatre na istoku Ukrajine danas je objavljeno da su Ukrajinske oružane snage prekršile dogovor o prekidu vatre u oblasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) 31 put u poslednja 24 sata.

U saopštenju se ne navodi se da li je i koliko bilo žrtava ili povređenih, ali prema objavljenim informacijama ukrajinske snage su koristile minobacače kalibra 82 mm i 120 mm, SPG-9 protivtenkovske raketne lansere i ručne bacače RPG-7 i AGS-17, teške miotraljeze i artiljerijska oruđa kalibra 122 mm, javila je ranije agencija Tass, prenosi Tanjug.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) saopštila je danas da je u ukrajinskom granatiranju oštećena i važna stanica za vodosnabdevanje.

LNR: U poslednja 24 časa Ukrajina 31 put prekršila prekid vatre

LUGANSK – Ukrajinske oružane snage su prekršile dogovor o prekidu vatre u oblasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) 31 put u poslednja 24 sata, saopšteno je danas na Telegram kanalu Centra za koordinaciju i kontrolu prekida vatre.

„U protekla 24 sata zabeleženo je 31 kršenje režima prekida vatre od strane oružanih snaga Ukrajine”, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

U saopštenju se kaže da su napadi bili usmereni na naseljena mesta Prišib, Želobok, Zelenaja Roša, Moločni, Vesjolenkoje, Kalinovka, Sandžarovka, Kalinovo, Golubovskoe, Sokolniki, Rajevka, Vesjolaja Gora, Oboznoje, Zolotoje, Donjecki i Slavjanoserbsk.

Ne navodi se da li je i koliko bilo žrtava ili povređenih, ali prema objavljenim informacijama ukrajinske snage su koristile minobacače kalibra 82 mm i 120 mm, SPG-9 protivtenkovske raketne lansere i ručne bacače granata RPG-7 i AGS-17, teške miotraljeze i artiljerijska oruđa kalibra 122 mm, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Poginuo jedan ukrajinski vojnik na istoku zemlje

KIJEV – Ukrajinska vojska saopštila je da je jedan vojnik ubijen u jutrošnjem granatiranju snaga samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganjska (DNR i LNR) na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da je od početka dana zabeležila 19 kršenja primirja od strane pripadnika snaga DNR i LNR u poređenju sa 66 slučajeva kojliko je evidentirano u prethodna 24 sata.

U saopštenju ukrajinske vojske se navodi da su „separatisti otvorili vatru na više od 20 naselja, koristeći tešku artiljeriju koja je zabranjena sporazumima iz Minska”.

Demantuju upozorenja Moskve da bi Kijev mogao da pokrene ofanzivu na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Ukrajina tokom granatiranja ugrozila vodosnabdevanje

DONjECK – Predstavnici Samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštili su danas da je prilikom ukrajinskog granatiranja oštećena stanica za vodosnabdevanje.

Važan deo je pumpna stanica u Vasiljevki iz koje se vodom snabdevaju naseljena mesta na obe sukobljene strane.

„Imamo urgentnu informaciju da je pumpna stanica Vasiljevka oštećena. Prekinuto je i snabdevanje električnom energijom u tom području i sada se koristi rezervni sistem za vodosnabdevanje”, navodi se u saopštenju kancelarije DNR u okviru zajedničkog Centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, saopšteno je na Telegramu.

Predstavnici samoproglašene DNR saopštili su da je ugroženo snabdevanje vodom u 40 naselja.

Izvor: politika.rs