Optužbe „Hjuman rajts voča” na račun Izraela

Ova organizacija tvrdi da Tel Aviv sprovodi politiku etničke nadmoći i čini zločine protiv čovečnosti favorizujući izraelske Jevreje na štetu Palestinaca

Kada su pre 20 godina brojne grupe za zaštitu prava prozvale Izrael za aparthejd, neki su se ogradili od optužbi. Tadašnji visoki predstavnik „Hjuman rajts voča” rekao je da je pogrešno izjednačavati cionizam s rasizmom. U utorak, dve decenije kasnije, ova organizacija objavljuje izveštaj na 213 stranica, kojim tvrdi da ova država sprovodi politiku etničke nadmoći koja favorizuje izraelske Jevreje nad Palestincima, kako u Izraelu, tako i na okupiranim teritorijama. Dok veći deo sveta decenijama politiku ove zemlje tretira kao privremeno stanje, koje će takođe već dug mirovni proces izlečiti, HRV smatra da ugnjetavanje Palestinaca ispunjava definicije progona i zločina zvanog aparthejd. Optužba dolazi u času kad se izraelska vlada suočava s istragama o zločinima na palestinskim teritorijama u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. Fokus suda na ključnu politiku u poslednjim godinama, vojne operacije protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze i izgradnju stanova za Jevreje na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu, premijer Benjamin Netanijahu smatra suštinom „licemerja i antisemitizma”.

U međuvremenu, a pre HRV, istu optužbu je početkom ove godine podigla izraelska grupa za zaštitu prava B’Tselem, što su prethodno učinile još dve tamošnje organizacije, ponavljajući ono što Palestinci tvrde decenijama.

„Njujork tajms” prenosi da Mark Regev, bivši portparol premijera Netanijahua, smatra da HRV ovim iskazima omalovažava stvarne sigurnosne pretnje koje palestinski teroristi predstavljaju izraelskim civilima ignorišući njihova osnovna ljudska prava na život i sigurnost. List navodi i da izraelski ambasador u SAD Gilad Erdan smatra da se izveštaj graniči s antisemitizmom, jer njegovi autori koristeći, kako kaže, cinično termin aparthejd, poništavaju pravni i socijalni status miliona izraelskih državljana, uključujući i arapske.

„Hjuman rajts voč” navodi međunarodne zakone koji aparthejd definišu zločinom protiv čovečnosti u kojem jedna rasna grupa dominira drugom kroz namerna, direktna, nehumana i sistematska ugnjetavanja. Organizacija tvrdi da se ove politike u različitom stepenu odražavaju na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i unutar same države, a okupiranu Zapadnu obalu koristi kao glavni dokaz. Tamo, navode, Palestinci žive pod vojnom stegom, a izraelski naseljenici pod građanskim pravnim sistemom s većim slobodama. Njihov cilj, kažu, nije delegitimizacija Izraela, već vršenje pritiska da se okonča jasna diskriminacija. Izveštaj navodi i da su u delovima Zapadne obale surovi uslovi doveli do prisilnog premeštanja na hiljade Palestinaca iz domova, da su im uskraćena prava boravka i osnovna građanska prava. Evidentirane su zloupotrebe poput uskraćivanja građevinskih dozvola Palestincima i rušenja njihovih domova pod izgovorom da im nedostaju dozvole.

Kenet Rot, izvršni direktor HRV, kaže da mnogi godinama upozoravaju da aparthejd vreba iza ugla ako se ponašanje izraelskih vlasti ne promeni, a njihova detaljna studija pokazuje da su tu liniju već prekoračili i da čine zločine protiv čovečnosti održavajući princip privilegovanja jednog naroda na štetu drugog. Organizacija je pozvala tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda da istraži i procesuira umešane, a države da nametnu pojedinačne sankcije, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine odgovornim zvaničnicima i službenicima, ali i da međunarodna zajednica preispita prirodu svog angažmana u Izraelu i Palestini umesto što se samo fokusira na „mirovni proces”. Traže i da se oformi komisija UN za istragu sistematske diskriminacije i represije u ovoj zemlji, te imenuje izaslanik UN za zločine progona i aparthejda s mandatom da preporuči međunarodne akcije da se ovakva politika zaustavi širom sveta.

Izvor: politika.rs

Lj. Vujić