Orban hoće da vlada večno

Mađarski parlament usvojio je izmene zakona i poslovnika koje praktično ućutkuju opoziciju. Viktor Orban je spreman na sve samo da ne izgubi vlast, piše u svom komentaru Keno Fersek, dopisnik Dw iz Budimpešte.

Mađarskom premijeru Viktoru Orbanu očito ništa nije važnije od ostanka na vlasti. On jedino hoće da bude gazda u državi. Zato Viktor Orban poraz na izborima shvata kao ličnu uvredu. Nakon što je na iznenađenje mnogih 2002. izgubio izbore, izrekao je rečenicu po kojoj je postao poznat: „Domovina ne može biti u opoziciji.“

Kada je rekao „domovina“, mislio je na svoju stranku Fides, njegove birače i pre svega na sebe samog. U krugovima bliskim Orbanu se navodi da je nakon poraza pao u krizu. Takođe se zakleo da će, ako ponovo postane premijer, učiniti sve da nikada ne izgubi.

Ipak, nije uspeo. Nakon 13 godina je opet izgubio – u oktobru je opozicija dobila lokalne izbore u mnogim važnim gradovima, uključujući Budimpeštu koja nosi poseban simbolički značaj.

To je bio dokaz da Orbanov sistem, koji na sve načine razbija opoziciju, ipak nije nepobediv. Premijer je pre glasanja nazvao opoziciju „jadnom“, a onda je od tih „jadnika“ izgubio.

Sada uzvraća udarac, kako bi sebe i svoj sistem dodatno osigurao protiv gubitka vlasti na nacionalnom nivou. Parlament je ovih dana usvojio nove zakonske odredbe, a planirane se još njih. Kreću se od ograničenja formiranja poslaničkih grupa, preko veće kontrole u sektoru kulture, do daljeg smanjenja poreskog suvereniteta opština.

Posebno su drastični propisi o navodnim prekršajima poslanika tokom sednica Skupštine. Propisi daju predsedniku parlamenta toliko moći i snage za finansijske sankcije da opoziciju praktično može da ućutka.

Još od izmena poslovnika pre pet godina, mađarski parlament je mahom čista glasačka mašinerija, a opozicija je samo dekoracija. Predsednik parlamenta Laslo Kover, pobornik desničarskih teorija zavere, ne propušta priliku da kazni opozicione poslanike ili novinare koji izveštavaju o radu parlamenta.

Orban se poslednjih meseci ponašao prilično umereno. Uglavnom je izbegavao talasanje jer je hteo da obezbedi za svog čoveka mesto evropskog komesara za proširenje. To uticajno mesto daje Mađarskoj puno prostora u politici prema Zapadnom Balkanu i podršci autoritarnim liderima tog regiona. Orbanov manevar je uspeo.

Od dana kada je Oliver Varhelji  imenovan za komesara za proširenje, Orban ponovo puca rafalno: protiv američkog milijardera Sorosa, protiv civilnog društva i opozicije, protiv „dekadentnog“ liberalnog Zapada. Puca rečima i puca zakonima.

To još jednom pokazuje da ne treba gajiti imati iluzije o Orbanu. Antidemokratska transformacija Mađarske će se nastaviti, Orban će sve više pomerati granice svoje navodne demokratije u pravcu autoritarnog, diktatorskog sistema.

Činjenica da je mađarski parlament ponovo degradiran, upravo kada se Brisel bavio Mađarskom zbog kršenja vladavine prava, pokazuje šta Orban zapravo misli prema EU i evropskim vrednostima.

Izvor: DW