Orban predlaže nove izmene izbornih zakona i ustava

Pre nego što je u Mađarskoj po drugi put ove godine uvedeno vanredno stanje zbog porasta zaraženih korona virusom, vlada premijera Viktora Orbana nagovestila je promene izbornih zakona kojom će opoziciji otežati ulazak u parlament te promenu ustava koja bi u suštini zabranila usvajanje istopolnim parovima, pišu svetski mediji.

Predlozi pre ponoći

Dok su se Mađari pripremali za nove mere zabrane u borbi pritiv korona virusa, premijer Viktor Orban predložio je izmene izbornog zakona i promene ustava zemlje koje sužavaju pravno tumačenje pola, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times) ukazujući da, ako amandmani prođu, bit će to deveti put da se ustav menja u devet godina.

Nekoliko sati nakon što je mađarski parlament usvojio zakon kojim se uvodi novo vanredno stanje, Orban je najavio da postoji “50-50 posto šansi” da bi se mađarski zdravstveni sistem mogao urušiti zbog sve većeg porasta zaraza COVID-19, ističe list dodajući da je Mađarska u sredu, 11. novembra, u jednom danu zabeležila gotovo 4.000 novih infekcija i 100 smrtnih slučajeva.

U utorak, nekoliko minuta pre ponoći, vlada je predložila izmene izbornog zakona koje bi, ukazuje Fajnenšl tajms, mogle otežati opozicionim strankama ulazak u parlament u kojem vladajuća koalicija trenutno ima nadmoć. Predloženi zakoni, dodaje list, privremeno zabranjuju demonstracije, promenu sudskih postupaka i pojašnjenje definicije “javnih sredstava”, zajedno s amandmanom koji bi “zaštitio pravo dece na rodni identitet s kojim su rođeni”. “Izmene i dopune zakona imaju za cilj potaknuti ideološku raspravu o pitanjima identiteta i kulture, istovremeno dalje nagrizajući transparentnost javnog novca i korupcije”, rekla je Želike Čaki (Zselyke Csaky), iz organizacije Fridom haus (Freedom House) dodajući kako Orbanova stranka Fides očito želi zaštiti svoje zaleđe u slučaju promene vlasti.

Vreme uvođenja mera i zakonskih izmena, mnoge je podsetilo na martovsko proglašenje vanrednog stanja koje je, kako ističe Fajnenšl tajms, Orbanu dalo širok raspon ovlasti na neodređeno vreme. Iako je vanredno stanje ukinuto na leto, na snazi ostaju mere poput poverljivosti informacija o najvećem infrastrukturnom projektu u zemlji, kineskoj železnici od Budimpešte do Beograda.

Neophodno ujedinjenje opozicije

Novi zakonski predlozi koje je mađarska vlada predstavila parlamentu mogli prisiliti opozicione stranke da se ujedine za izbore ali i smanjiti transparentnost u trošenju javnog novca, što je opozicija odmah kritikovala, napisao je Rojters (Reuters).

Iako će novi predlozi zakona morati biti izglasani u parlamentu, opozicione stranke kritikuju uvođenje promena bez pompe, dok je javnost fokusirana na pandemiju. Po predloženim izbornim pravilima, ukazuje Rojters, opozicione stranke morat će se ili potpuno ujediniti ili se takmičiti jedna protiv druge, što bi im umanjilo izglede da poraze Orbana.

“Viktor Orban je postao nedostojan svoje dužnosti sada i zauvek”, navodi se u zajedničkoj izjavi šest opozicionih stranaka koje ističu da najnoviji potez vlade pokazuje da se Orban “više ne oseća sigurnim čak ni u izbornom sistemu koji je za sebe napisao”.

Vlada tvrdi da je svrha zakona “osigurati da samo stranke sa stvarnom podrškom birača mogu biti na nacionalnoj listi”. Rojters ističe kako je Fides daleko najveća stranka u Mađarskoj, ali šest opozicionih stranaka bi zajedno mogle skloniti Orbana s vlasti i u toku su razgovori o njihovoj saradnji za izbore 2022.

Odvojenim predlogom zakona mađarska vlada takođe namerava promeniti ustav tako da definše samo prihode i rashode države kao javna sredstva. Iz toga bi bile isključene organizacije povezane s državom, poput državnih kompanija što bi, naglašava Rojters, moglo dovesti do toga da se ta sredstva puno lakše sakriju od nadzora.

Nova meta LGBT osobe

Mađarski opozicioni političari kritikovali su suštinu i vreme podnošenja amandmana na ustav krajnje desničarske vlade koja predloge obrazlaže kao odbranu takozvanih “hrišćanskih vrednosti”, piše Gardijan (The Guardian) ocenjujući kako potez predstavlja novi napad na LGBT prava u zemlji.

“Mađarska štiti pravo dece na rodnu identifikaciju s kojom su rođena i osigurava njihov odgoj na temelju naše nacionalne identifikacije i hrišćanske kulture”, navodi se u amandmanu koji je parlamentu podnela ministrica pravde Judit Varga. O novim zakonima morat će se raspravljati u parlamentu, ali, naglašava Gardijan, Fides ima dvotrećinsku većinu, dovoljnu za ustavne izmene.

Mađarski ustav već predviđa da brak mora biti između muškarca i žene, dok predloženi amandman ističu da je u odnosu roditelj-dete “majka žena i otac muškarac”, pojašnjava Gardijan i dodaje da bi se izmenama osiguralo da samo heteroseksualni bračni parovi mogu usvajati decu dok bi samci mogli dobiti izuzeća uz posebno odobrenje ministara.

Vlada Viktora Orbana se već godinama oslanja na anti-migracioni program kako bi okupila svoju bazu, a neki analitičari sugerišu da bi LGBT osobe mogle biti nova meta. List dodaje kako je i u Poljskoj vladajuća populistička stranka Pravo i pravda (PiS) postavila borbu protiv takozvane “LGBT ideologije” u središte svojih političkih poruka.

Gardijan takođe ističe da je Orbnova vlada suočena s pritiskom koji proizlazi iz rasprava u Evropskoj uniji o povezivanju raspodele evropskih fondova s kriterijima vladavine prava, kao i pritiskom zbog povećanja broja slučajeva korona virusa, zbog čega je parlament izglasao 90-dnevno “vanredno stanje” tokom kojeg vlada može donositi odluke bez odobrenja parlamenta o pitanjima vezanim za pandemiju.

Zabrana usvajanja istopolnim parovima

Mađarska vlada izradila je izmenu ustava zemlje koja bi u stvari zabranila usvajanje istopolnim parovima, naglašava BBC ocenjujući da vlada Viktora Orbana to radi jer smatra da je tradicionalna porodica u svetu pod napadom ultraliberalnih ideologa i da se mora braniti.

Predlozi izmene ustava najnoviji su potez Orbanove vladajuće stranke u nastojanju da osnaži vlastitu definiciju porodice kao zajednice muža i žene i njihove dece, koja bi se, ističe britanski servis, trebala odgajati s “hrišćanskom” interpretacijom rodnih uloga.

BBC napominje kako najmanje 500.000 dece u Mađarskoj živi u porodicama s jednim roditeljem koji su, prema ranijim tvrdnjama opozicije, diskriminisani u sistemu porodičnog doplatka i poreza.

Neposredni učinak promene mađarskog ustava – koja će verovatno biti izglasana početkom decembra – bit će onemogućavanje usvajanja dece bilo kojem pojedincu, uključujući mali broj onih koji žive u istopolnoj vezi. LGBTQ grupe smatraju da je najnoviji potez mađarske vlade namerno izveden u vreme kada, zbog pandemije, masovni protesti nisu mogući.

U maju je mađarski parlament odobrio zakon kojim je zabranjeno transrodnim osobama da u službenim dokumentima menjaju pol s kojim su rođeni. Već tada su, naglašava BBC, organizacije za zaštitu prava rekle da će to pogoršati diskriminaciju LGBTQ građana.

Izvor: Vijesti.me