Osam zemalja udurženo protiv rastućeg uticaja Kine

Koalicija zakonodavaca iz osam zemalja pokrenula je novi međuparlamentarni savez čiji je cilj da se suzbije pretnja koju predstavlja rastući uticaj Kine.

Međuparlamentarnu alijansu čine predstavnici Velike Britanije, Japana, Kanade, Norveške, Švedske, Nemačke, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Sputnjik.

Alijansa je utvrdila da je međunarodna saradnja neophodna kako bi se borili protiv onoga što smatraju pretnjom demokratskim vrednostima, koju predstavlja Peking.

Grupa je navela u izjavi da ima za cilj da „stvara odgovarajuće i koordinisane odgovore i da želi da pomogne u stvaranju proaktivnog i strateškog odgovora na pitanja koja se tiču Narodne Republike Kine“.

Kopredsedavajuće grupe čine, između ostalih, američki republikanski senator Marko Rubio i demokratski senator Robert Menendez, bivši japanski ministar odbrane Gen Nakatani, član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Mirijam i dobro poznati britanski konzervativni poslanik Ijan Dankan Smit.

“Došlo je vreme da se demokratske zemlje ujedine u zajedničkoj odbrani naših zajedničkih vrednosti. Drago nam je što sam predsedavao Interparlamentarnim savezom o Kini”, objavio je Smit na Tviteru.

U video-izjavi koju je iznela grupa, oni kažu da “Kina pod vlašću Komunističke partije Kine predstavlja globalni izazov. On će definisati naredni vek. To je izazov koji se tiče svih nas. Ovaj izazov će nadmašiti vlade i uprave i prevazilazi partijsku politiku. Ono što smo verovali o usponu Kine, više ne odgovara realnosti. Mislili smo da će se Kina vremenom otvoriti. To se nije dogodilo.”

Komentarišući novi savez, visoki kineski diplomata u izjavi za Bi-Bi-Si je rekao da on predstavlja “pogrešno tumačenje kineske spoljne politike i pogrešno tumačenje trenutne svetske situacije. Kina je snaga za pozitivne promene”.

Formiranje saveza dolazi u kritičnom trenutku u međunarodnim odnosima Kine i brojnih zapadnih zemalja.

Izvor: b92.net/Sputnjik